1,145 pasang kasut Vern’s dirampas – IGP

Isu logo mirip kalimah Allah.

1,145 pasang kasut Vern’s dirampas – IGP

Ketua Polis Negara Razarudin Husain memaklumkan sejumlah 1,145 kasut jenama Vern’s telah dirampas, susulan dakwaan logo mirip kalimah Allah di tapaknya.

Razarudin berkata rampasan dibuat di empat negeri iaitu Johor, Pulau Pinang, Kuala Lumpur.Dia juga berkata Jabatan Siasatan Jenayah akan bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam siasatan, terutama bagi menentukan sama ada logo tersebut adalah khat atau hanya rekaan grafik kasut tumit tinggi.

“Pihak polis telah merampas 1,145 pasang kasut namun tiada tangkapan dibuat.

“Kita nak pastikan apa kesalahan pada signage (logo) itu,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.

Terdahulu, dakwaan logo pada tapak kasut keluaran Vern’s Holdings Sdn Bhd menyerupai kalimah Allah mula dibangkitkan di media sosial pada 23 Mac lalu.Namun ia menjadi tular selepas satu lagi video membuat dakwaan serupa, semalam.

Syarikat itu menjelaskan imej pada tapak kasut keluarannya telah disalah tafsir sehingga mencetuskan kontroversi.

“Untuk pengetahuan semua, logo ini 100 peratus diilhamkan berdasarkan bayangan garisan tali yang bersambung dengan sebuah kasut tumit tinggi, seperti yang tertera di gambar yang dilampirkan,” katanya.

Pada masa sama, syarikat itu mengakui kekurangan pada logo tersebut sehingga boleh disalah tafsir, dan maka memohon maaf dan telah mengambil langkah segera menghentikan penjualan kasut dan logo berkenaan serta sedia memulangkan kembali wang kepada pelanggan yang telah membeli barangan tersebut.Setakat semalam, polis telah menerima lapan laporan berhubung perkara itu.

Berkenaan kerjasama dengan Jakim, Razarudin berkata pihaknya akan mendapatkan maklumat daripada jabatan itu berkenaan status logo tersebut.

“JSJ akan berurusan dengan Jakim untuk melihat (sama ada) adakah itu (logo) mengikut model kasut tersebut atau itu adalah khat yang melambangkan tulisan (kalimah) Allah,” katanya.

“Apa yang mustahak adalah laporan daripada Jakim sendiri,” katanya lagi.Dia juga berkata polis akan memanggil pengeluar kasut berkenaan untuk membantu siasatan. Mk

1,145 pasang kasut Vern’s dirampas – IGP

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NETIsma Aliff rayu anak-anak pulang beraya

Teruja lihat pemain Everton buka puasa tepi padangAliff kantoi kerana GPS, perakam dengar perbualan tak senonoh

Curang tapi tak nak cerai sebab ada ‘game’ – Rita Rudaini

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker