UMNO Negeri Sembilan dapat kurang dari 5 jawatan EXCO

Ketua Umno Negeri Sembilan Jalaluddin Alias

PETALING JAYA: Ketua Umno Negeri Sembilan Jalaluddin Alias membayangkan parti itu mendapat kurang daripada lima jawatan exco, selepas perbincangan mengenai pembentukan kerajaan negeri.

Bercakap kepada FMT, Adun Pertang itu berkata perbincangan antara Barisan Nasional dan Pakatan Harapan selesai dan keputusan bersama sudah dicapai.

“Kita dah selesai bincang, dengan presiden parti pun dah dibuat. Kita dah ada keputusan dah,” katanya. “Sudah tentu lebih dari dua tetapi tak adalah dapat lima… sesuai dengan saham (kerusi) yang kita ada.”

Beliau berkata, BN menghormati keputusan pimpinan parti dan sedia membantu melancarkan pentadbiran negeri. “Kita berkongsi kuasa bawah kerajaan perpaduan. Kita kena bertolak ansur. Jadi sebagai rakan kongsi, bukannya kita anggap pihak satu lagi berada di bawah kita.”

Negeri Sembilan menjadi negeri terakhir yang belum mengumumkan senarai exco selepas gabungan PH-BN menang 31 daripada 36 kerusi DUN pada PRN 12 Ogos lalu, sekali gus membentuk kerajaan negeri dengan majoriti dua pertiga.

Umno yang memasuki gelanggang PRN tanpa komponen MCA dan MIC menawan 14 kerusi, berbanding komponen PH iaitu DAP (11), PKR (lima), dan Amanah (satu).

Jalaluddin sebelum ini dilaporkan berkata pihaknya berharap BN mendapat lima atau enam kerusi exco dalam pembentukan kerajaan negeri.

Sementara itu, beliau turut memaklumkan majlis istiadat angkat sumpah jawatan exco akan diadakan esok, di Istana Besar Seri Menanti. Perjumpaan antara Menteri Besar Aminuddin Harun bersama Adun pemerintah akan diadakan pagi ini.

Aminuddin yang juga Adun Sikamat dilantik semula sebagai menteri besar Negeri Sembilan bagi penggal kedua, pada 14 Ogos lalu.

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Abang Tesla – Biodata, Profil dan Latar Belakang

Back up Abang Tesla, Caprice kena lepuk dengan isteri

Fyna Jebat komen hubungan dengan Zainal Abidin

Abang Tesla kahwin dua, aku pula yang kena bebel (Video)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker