Wartawan pakai baju LGBT dilarang masuk stadium Piala Dunia Qatar

 

Wahl dilarang memasuki kawasan stadium Ahmad Bin Ali disebabkan baju-T yang dipakainya. – @GrantWahl/Twitter

DOHA – Seorang wartawan ditegah daripada memasuki stadium ketika perlawanan bola sepak Piala Dunia berlangsung antara pasukan Amerika Syarikat (AS) dan Wales kerana memakai baju-T memaparkan lambang lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), lapor akhbar Daily Star semalam.

Wartawan stesen penyiaran CBS Sports, Grant Wahl, ketika itu memakai baju-T bercorak pelangi yang mengelilingi sebiji bola sepak pada bahagian tengah.

Dia cuba memasuki Stadium Ahmad Bin Ali namun, seorang pengawal keselamatan melarang warga AS itu daripada memasuki lokasi perlawanan sekiranya dia enggan menukar pakaian.

“Pengawal keselamatan tidak membenarkan saya memasuki stadium untuk menonton perlawanan antara AS-Wales. ‘Anda perlu menukar pakaian, ia tidak dibenarkan’,” kata Wahl menerusi ciapan di laman Twitter.Wahl akhirnya dibenarkan memasuki stadium tersebut lalu dia memuat naik satu hantaran lain yang berbunyi: “Saya okay, namun ia adalah satu kesukaran yang tidak perlu. Saya berada di pusat media dan masih memakai baju-T yang sama. Saya telah ditahan selama hampir sejam,” katanya.

Ketika menjelaskan situasi sebenar yang berlaku, Wahl menerusi blog kendaliannya berkata, dia ditahan selama 25 minit selain telefon bimbit miliknya turut dirampas.

Pengawal keselamatan juga didakwa berulang kali menyuruh dia menukar pakaian.

Tambah Wahl, seorang komander kemudian menghampirinya dan memberitahu bahawa mereka akan melepaskannya serta memohon maaf atas semua kesulitan itu.Seorang wakil daripada Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA) turut membuat permohonan maaf kepada Wahl. – Agensi

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Cara Hilangkan Dakwat Mengundi

Punca kekalahan Nurul Izzah

Langkah GRS seperti isytihar perang terhadap BN Sabah

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker