Hanipa digugurkan, Amanah Sepang tak setuju

#PRU15

Hanipa digugurkan, Amanah Sepang tak setuju

Akar umbi Amanah di Sepang dikatakan tidak berpuas hati dengan rancangan menggugurkan penyandang ahli parlimen Hanipa Maidin daripada bertanding pada pilihan raya umum (PRU) ke-15 (PRU15).

Perkara itu dimaklumkan oleh sumber parti itu, yang rapat dengan keputusan yang diambil pada mesyuarat tertutup untuk memutuskan pencalonan parti pada PRU15 yang diadakan semalam.“Hanipa telah diketepikan daripada pencalonan PRU15. Malah sebahagian daripada mereka (penyokong Hanipa) menitiskan air mata selepas berbincang dan berunding panjang. Perang habis.

“Termasuk (presiden parti) Mat (Mohamad) Sabu menangis. Orang yang bertanggungjawab untuk menyusun nama (pencalonan) ialah Salahuddin Ayub dan Asmuni Awi,” kata sumber itu kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Menurut sumber itu lagi, senarai calon itu dijangka dimuktamadkan hari ini, dan akan menyaksikan beberapa muka baru diturunkan untuk PRU15.

Terdahulu, jawatankuasa pemilihan Amanah dikatakan menggugurkan Hanipa daripada bertanding PRU15 atas faktor kesihatan, dan Hanipa dikatakan menerima keputusan itu.Untuk rekod, Hanipa, yang dipilih sebagai Ahli Parlimen Sepang pada PRU 2013, rebah semasa persidangan Dewan Rakyat pada 2016 dan menjalani pembedahan untuk pendarahan otak.

Kemudian pada 2018, dia rebah sekali lagi semasa majlis kerajaan di Putrajaya. Selepas itu dia disahkan menghidap vasovagal syncope, yang menyebabkan seseorang pengsan akibat pencetus tertentu.

Sumber itu berkata, rancangan untuk meletakkan Aiman ​​Athirah Sabu, Ketua Wanita Amanah, dikatakan mendapat tentangan daripada akar umbi, yang memilih ahli majlis tertinggi parti Faiz Fadzil sebagai ganti.

“Nama lain yang dicadangkan untuk kerusi Parlimen Sepang ialah pengarah biro mobilisasi Amanah Sany Hamzan, dan pengerusi Amanah Selangor Izham Hashim,” kata sumber.Ketika dihubungi mengenai digugurkan untuk pencalonan PRU15, Hanipa menjawab secara ringkas “Saya tidak tahu”. Mk

Hanipa digugurkan, Amanah Sepang tak setuju


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Tawaran 47 kerusi untuk PAS daripada Bersatu, ‘Allah jadi saksi saya’ – Asyraf Wajdi

Lelaki mengamuk di restoran tomyam ditahanNora Danish ‘belanja’ apa tu?

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker