PRU15: Calon UMNO Mesti Penuhi Ciri “W A L I”

PRU15: Calon UMNO Mesti Penuhi Ciri “W A L I”

Calon UMNO yang bertanding dengan tiket Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) perlu memenuhi kriteria “WALI” — “winnability” (boleh menang), “acceptibility” (kebolehterimaan) dan “likeability” (disenangi), kata Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi BN berkata, setiap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri dikehendaki mengemukakan senarai calon kepada “Top Five” UMNO dan proses rundingan bagi pemilihan calon UMNO akan bermula Isnin depan.

“Siapa sahaja yang memenuhi kriteria ini (WALI) akan menjadi calon UMNO yang mewakili BN, tiada kluster-kluster,” katanya dalam sidang media selepas perjumpaan bersama lebih 700 perwakilan bahagian dan sayap melibatkan 191 bahagian UMNO di Pusat Dagangan Dunia (WTC), di sini, hari ini.

Dalam pertemuan lebih sejam itu yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden UMNO, Ahmad Zahid berkata, ia antara amanat yang disampaikannya dalam perjumpaan bersama pimpinan UMNO bahagian itu hari ini, selain kesiapsiagaan parti itu bagi menghadapi PRU15.Mengulas kritikan terhadap pendirian UMNO untuk mengadakan PRU15 dalam tahun ini, Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, UMNO komited pilihan raya itu perlu dilaksanakan sebelum musim banjir.

“Kita hargai bantahan kerana mereka tak bersama dalam komponen BN, maka mereka juga perlu menghormati pendirian yang ada pada UMNO…PRU15 wajib diadakan tahun ini,” katanya.

Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO pada 30 September lepas memutuskan supaya PRU15 diadakan pada tahun ini dan susulan itu, Perdana Menteri akan mempersembahkan cadangan tarikh pembubaran Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong selaras dengan Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

Mengenai cadangan mempersembahkan pembubaran Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong oleh Perdana Menteri (PM), Ahmad Zahid berkata, parti tidak mempunyai kuasa untuk menentukannya sebaliknya terpulang kepada perbincangan Perdana Menteri dan Jemaah Menteri.“PM mempunyai kuasa mutlak setelah mendapat mandat daripada Jemaah Menteri untuk menghadap Agong dan menasihati Agong bagi penentuan tarikh pembubaran Parlimen.

“Kita menghormati kuasa PM. Bila pun, kita menghormati, seboleh-bolehnya (kalau boleh) semalam (mahu PM menghadap Agong),” katanya. – BERNAMA

PRU15: Calon UMNO Mesti Penuhi Ciri “W A L I”

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Isu rumah MRF: Sidang akhbar jadi gelanggang tikam lidah

Kisah A.R. Tompel meninggal akibat kemalangan jalanraya, beri kesan pada P. Ramlee

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker