PM Britain ‘larang’ Raja Charles III hadiri sidang iklim di Mesir

Charles bersetuju dengan saranan Truss untuk tidak hadir di COP27 pada November ini. – Sky News

LONDON – Perdana Menteri  Liz Truss dilaporkan melarang monarki Britain, Raja Charles III daripada menghadiri Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2022 (COP27), lapor akhbar The Guardian kelmarin.

Perhimpunan tahunan bagi membincangkan persekitaran global itu dijangka berlangsung di Sharm El Sheikh, Mesir pada November ini.

Keputusan agar Charles tidak menghadiri persidangan tersebut disahkan oleh Istana Buckingham.

Meskipun baginda sangat komited kepada kerja amal berkaitan pemuliharaan  alam sekitar semasa bergelar Prince of Wales, namun keadaan berubah apabila Putera Charles menduduki takhta.Keputusan Raja Charles III untuk tidak hadirkan diri itu dijelaskan oleh Menteri Perikanan dan Pertanian, Mark Spencer sebagai persetujuan bersama antara pihak istana dan  Kabinet selepas mengambil kira kepentingan negara.

Spencer turut mencadangkan supaya Putera William yang kini mengisi posisi lama Raja  Charles III  sebagai Putera Wales untuk menggantikan tempat ayahandanya di COP27.

“Sebagai raja baharu, Charles perlu mempertimbangkan dengan teliti lawatan ke luar negara pertama oleh baginda dan pihak istana bersama Perdana Menteri bersetuju bahawa COP27 bukanlah acara terbaik.

“Memandangkan Raja Charles III kini mempunyai keutamaan lain sebagai raja, Putera William sepatutnya boleh diminta untuk meneruskan legasi ayahandanya sebagai Putera Wales yang baharu,” kata Spencer.Dalam pada itu, Setiausaha Negara bagi Penambahbaikan, Perumahan dan Komuniti United Kingdom, Simon Clarke menafikan bahawa Truss memberi arahan langsung agar Raja Charles III tidak terlibat dengan COP27.

“Ia adalah keputusan yang dibuat secara berasingan tetapi akhirnya dipersetujui bersama apabila baginda dan Perdana Menteri bermesyuarat buat kali pertama pada bulan lalu,” tegas Clarke.

Sementara itu, sumber rapat kepada Truss turut menolak dakwaan tersebut sambil memaklumkan,  ia adalah sesuatu yang tidak masuk akal untuk Perdana Menteri memberi arahan kepada raja. – Agensi

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Isu rumah MRF: Sidang akhbar jadi gelanggang tikam lidah

Kisah A.R. Tompel meninggal akibat kemalangan jalanraya, beri kesan pada P. Ramlee

Gelaran Datuk Seri Mahadi Didakwa Palsu?

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker