Resepi Kentang Bakar Berempah Crunchy Guna Air Fryer

Resepi Kentang Bakar Berempah Crunchy Guna Air Fryer

Ayam mahal, minyak mahal. Maka kita makan kentang bakar je lah. Kita guna air-fryer atau oven untuk buat hidangan ni.

Mudah, tapi anak-anak mesti suka. Sesuai sangat buat kudapan sambil makan depan tv. Jom follow resepi kentang bakar berempah kat sini. Confirm sedap!

Korang yang suka makan cheesy wedges kat KFC boleh sangat try citarasa korang makan kentang bakar berempah ni.



Mesti korang suka punya lah. Nak Makan dengan sos, mayonis dan cheese pun boleh je. Semua terpulang ikut cirasa masing-masing.

Resepi kentang bakar berempah ni telah dikongsikan oleh Kamarul Ariffin Nor Sadan melalui perkongsian di laman Facebooknya.

Resepi ni viral ye. Mesti ramai yang nak try kat rumah kan. Yang dah cuba pun mesti dah repeat buat lagi.

Sukatan bahan kat bawah ni adalah untuk 3-4 orang makan. Boleh adjust sukatan ikut bilangan orang yang nak makan nanti.



Bahan-bahan:

1/2 kg kentang kecil
1 sudu besar empingan cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil daun parsli kering
1 sudu kecil daun basil kering
3 sudu besar minyak masak
2 sudu serbuk keju parmesan
Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:

1. Potong kentang kepada 2 atau 4 bahagian, basuh dan rebus. Terpulang pada kalian nak kupas kulitnya atau tidak, tapi kulit tu yang akan buat sedap nanti.
2. Setelah kentang empuk, tos kentang dan masukkan dalam mangkuk. Taburkan rempah ratus kita tadi serta minyak masak ke atas kentang. Gunakan minyak rendaman tomato. (Auto sedap)

3. Minyak rendaman tomato bakar tu akan menyedapkan lagi kentang kita ni.
4. Susun kentang, kulit di bahagian bawah. Jangan letak banyak sangat tau, nanti tak garing luaran kentang tu.
5. Set suhu sekitar 120-150C dan masa 15-20 minit. Sejujurnya, hasil gorengan air fry tak sesedap deep fry, tapi apa boleh buat, keadaan memaksa. Kena jimat minyak masak.
6. Selepas 20 minit, kita terbalikkan kentang ni. Nak kulit dia pula garing. Biar luarnya rangup dan berempah dan dalamnya empuk-empuk manis.

7. Kali ni kita set 200°C untuk 10 minit. Jika tak ada air-fryer atau oven, boleh goreng tohor (pan fry) guna kuali leper. Cuma kena rajin balik-balik kentang supaya tak geseng.
8. Fuh itu dia hasilnya! Dah nampak menyelerakan. Kalau nak hidang dah boleh dah ni, tapi boleh terbalikkan semula dan tambah lagi 5-10 minit untuk dapatkan kerangupan yang kita nak.
9. Letak atas pinggan, tabur keju parmesan sikit, hias dengan tomato ceri dan hidang dengan mayonis atau sos kegemaran korang. Siap!



Pedas, masin, manis dan berlemak! Fuh, confirm repeat kalau dah makan kentang ni.

Nampak simple tapi rasanya serious sedap. Patutlah viral! Kalau Nak Lagi garing korang follow step kedua untuk bakar kentang di atas.

Hasil kulit kentang lebih garing.

Resepi Kentang Bakar Berempah Crunchy Guna Air Fryer


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Neil Armstrong Jejak Kaki Ke Bulan ‘Dibuktikan’ Hanyalah Sebuah Rakaman

Guru lesap selepas disyaki rogol 2 pelajar di Sarawak

Berdakwah jangan pilih bulu – Ifa Raziah

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker