17 Nov untuk keputusan kes tembak jatuh pesawat MH17

17 Nov untuk keputusan kes tembak jatuh pesawat MH17

AMSTERDAM: Mahkamah Belanda yang mengendalikan perbicaraan pembunuhan empat suspek dalam kes menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17 di ruang udara Ukraine pada 2014 menetapkan 17 Nov depan sebagai tarikh keputusan.

Pendakwa raya berkata, empat defendan iaitu seorang dari Ukraine dan tiga dari Rusia, yang kesemuanya masih bebas, membantu dalam membekalkan sistem peluru berpandu yang digunakan oleh pemisah disokong Rusia untuk menembak roket ke pesawat berkenaan pada 17 Julai 2014.

Kesemua 298 penumpang di dalam pesawat malang itu terbunuh.

Pihak pendakwaan menuntut hukuman penjara seumur hidup dikenakan terhadap kesemua suspek.

Peguam bagi Oleg Pulatov, satu-satunya defendan yang telah memilih untuk mengambil bahagian dalam prosiding melalui peguam bela, telah berhujah bahawa perbicaraan itu tidak adil dan pendakwa raya tidak meneliti teori alternatif dengan betul tentang punca nahas atau penglibatan Pulatov.

Suspek lain, yang dinamakan sebagai Igor Girkin, Sergey Dubinsky, dan warga Ukraine Leonid Kharchenko, dibicarakan tanpa kehadiran mereka.

Di bawah undang-undang Belanda, Pulatov, sementara dia juga bebas, tidak dianggap dibicarakan secara ‘in absentia’ kerana dia diwakili melalui peguam yang diarahkannya.

Pesawat Boeing 777 itu sedang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila ia ditembak di wilayah Donetsk yang dikuasai pemberontak Ukraine oleh apa yang dikatakan penyiasat antarabangsa sebagai peluru berpandu darat buatan Rusia.

Wilayah timur juga telah menjadi tumpuan utama perang Rusia selama hampir enam bulan di Ukraine.

Kebanyakan mangsa dalam pesawat MH17 adalah warga Belanda.

Kerajaan Belanda menganggap Rusia bertanggungjawab atas nahas itu. Pihak berkuasa Moscow bagaimanapun menafikan sebarang penglibatan.

Kes MH17 telah menjejaskan hubungan diplomatik Belanda dengan Moscow walaupun sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine yang bermula pada 24 Feb. FMT

17 Nov untuk keputusan kes tembak jatuh pesawat MH17


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Kapal Layar Mewah Milik Siapa Bernilai RM200 Juta? [VIDEO]

Tembelang Pengkid ‘Mohd Syahid’ Pecah

Ahli Parlimen Bersatu sedar tiada peluang untuk menang

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker