Syarikat kosmetik Revlon bankrapSyarikat kosmetik Revlon bankrap

Pembuat kosmetik Revlon telah memfailkan kebankrapan di Amerika Syarikat susulan gangguan rantaian bekalan yang telah meningkatkan kos bahan mentah untuk produknya.

Firma berusia 90 tahun itu berkata, ia juga sedang bergelut dengan pembayaran pembekal, inflasi dan kekurangan buruh.

Syarikat itu berkata, ia menjangkakan menerima sejumlah AS$575m (£466.6m) daripada pemberi pinjaman sedia ada untuk menyokong operasi harian.

Sahamnya rugi lebih daripada 13% dalam dagangan New York selepas pengumuman itu.
Dalam pemfailan mahkamah, syarikat itu berkata, gangguan rantaian bekalan telah menyebabkan persaingan sengit untuk bahan-bahan yang digunakan dalam kosmetiknya.

Ia menambah, pembekal juga telah meminta untuk membuat bayaran pesanan terlebih dahulu sekali gus menyebabkan “kekurangan bahan-bahan yang diperlukan di seluruh portfolio syarikat,” kata Ketua Pegawai Penyusunan Semula Revlon, Robert Caruso dalam pemfailan itu.

”Sebagai contoh, satu tiub gincu Revlon memerlukan 35 hingga 40 bahan mentah dan bahagian komponen, yang setiap satunya penting untuk membawa produk itu ke pasaran,” tambahnya.

Selain jenama Revlon, syarikat itu juga memiliki jenama nama terkenal seperti Elizabeth Arden, Almay dan Cutex, dan wangian Christina Aguilera dan Britney Spears.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Revlon telah menghadapi peningkatan persaingan daripada jenama baharu seperti yang disokong oleh selebriti seperti Kylie Cosmetics Kylie Jenner dan Fenty Beauty Rihanna.
Dengan memfailkan perlindungan kebankrapan Bab 11 di Amerika Syarikat, Revlon akan dapat terus beroperasi, pada waktu sama sedang menyusun rancangan untuk membayar balik pemiutangnya.

Presiden dan ketua eksekutif Revlon Debra Perelman berkata, pemfailan muflis akan membolehkan syarikat itu terus “menawarkan pelanggan produk ikonik untuk pertumbuhan masa depan”.

Revlon dibangunkan pada tahun 1932 oleh Charles dan Joseph Revson serta Charles Lachman dengan memperkenalkan pengilat kuku.

Menjelang pertengahan 1950-an ia telah menjadi jenama antarabangsa.

Ia kemudian dibeli oleh ahli perniagaan jutawan, Ronald Perelman MacAndrews & Forbes pada tahun 1985.
Revlon kini menjual produknya di lebih 150 negara. MG

Syarikat kosmetik Revlon bankrap


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Faziani Dnars mati dibunuh?

Wak Doyok, Fizo Omar Diminta Bertaubat Giatkan Promosi Forex

Kecantikan Anak Che Ta Macam puteri Zaman DuluLeave a Reply

Your email address will not be published.