Gabungan baharu pembangkang hadapi PRU15?

MELIHAT kepada keputusan beberapa siri pilihan raya negeri yang diadakan sebelum ini, perpecahan dalam kalangan parti pembangkang sememangnya telah memberikan keselesaan kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Sekiranya berlanjutan, situasi tersebut dijangka bakal mendedahkan kumpulan pembangkang kepada kekalahan besar pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang dijangka berlaku pada tahun ini.

Dengan mengambil kira kemungkinan tersebut, beberapa pimpinan parti pembangkang secara terbuka menyatakan keperluan untuk kembali berunding membentuk gabungan baharu yang lebih kukuh dan kuat bagi bersaing dengan UMNO dan BN.

Pada Khamis, Presiden Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Datuk Seri Mukhriz Mahathir mendedahkan bahawa Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan pertemuan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad bagi bagi mengemukakan cadangan gabungan parti dalam PRU15.

Menurut Mukhriz, perjumpaan itu berlangsung sekitar dua minggu lalu selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Susulan daripada itu, Dr Mahathir yang juga merupakan Pengerusi Pejuang pada Jumaat tampil menjelaskan bahawa partinya ketika ini masih tidak berhasrat untuk bergabung membentuk satu blok pembangkang dengan mana-mana parti untuk menentang BN dalam PRU15.

Namun begitu, Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang pada Jumaat turut memaklumkan bahawa beliau akan mengatur untuk mengadakan pertemuan bersama Dr Mahathir.

Abdul Hadi berkata, pihaknya bersedia untuk bekerjasama dengan sesiapa sahaja demi untuk penyatuan ummah.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin menyatakan bahawa beliau berbangga dengan pertemuan yang dijalankan antara Muhyiddin dan Dr Mahathir itu.

Katanya, pertemuan tersebut merupakan salah satu strategi bagi memastikan kepentingan maslahat yang lebih besar.

Pada masa sama, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat memaklumkan masih tiada sebarang usaha dilakukan oleh pimpinan tertinggi daripada Bersatu dan Pas untuk menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH).

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Tengku Hassanal Kongsi Momen Bertemu Tengku Aleya, Sempat Kena ‘Sound’ Dengan Raja Permaisuri Agong

Resepi Ayam Masak Merah Ala Kenduri, Tak Guna Sebarang Sos Pun

Laptop Tak Mampu Beli, Tapi Pakai iPhone – Rani Kulup

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker