Menteri WP buat pengumuman isu sekatan jual arak Khamis ini

Sebaran :

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim dijangka membuat pengumuman pada Khamis ini berhubung sekatan penjualan arak.

“Kami telah mencapai kata sepakat dengan pengeluar dan pengedar minuman keras dan saya akan membuat pengumuman Khamis ini (di Parlimen).

“Kementerian telah bercakap dengan semua pihak berkepentingan yang membantah keputusan itu dan bersetuju dengan pendekatan menang-menang.

“Matlamat kami adalah untuk mengekang kebolehcapaian arak haram (samsu). Sebenarnya, isu ini sudah selesai,” katanya pada Majlis Topping Off di Residensi Wilayah Keluarga Malaysia Skyawani 3 di Setapak, hari ini seperti dilapor The Star.Garis panduan baharu mengenai sekatan penjualan minuman keras untuk kedai runcit, kedai serbaneka dan kedai perubatan Cina, yang tidak termasuk bir, telah dikemukakan pada 15 November tahun lepas.

Pada mulanya ditetapkan untuk dikuatkuasakan pada 1 Oktober tahun ini.

Bagaimanapun, larangan itu ditangguhkan selama sebulan untuk memuktamadkan garis panduan itu.

Kedai runcit, kedai serbaneka serta kedai ubat Cina kini hanya boleh menjual bir, dan ia hanya dari 7 pagi hingga 9 malam.Menteri WP buat pengumuman isu sekatan jual arak Khamis ini


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Isu ‘Judi & Arak’, Hadi perli Anwar Ibrahim


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *