Mohon Agong lantik jawatan tertinggi negara tanpa campur tangan politik

Sebaran :

Mohon Agong lantik jawatan tertinggi negara tanpa campur tangan politik. BERJASA hari ini menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong mengenai cadangan pemerkasaan tadbir urus kerajaan Malaysia.

Memorandum yang mengandungi tiga aspek penting antaranya mengetengahkan lantikan jawatan tertinggi negara berdasarkan keupayaan yang ada pada mereka, tanpa melibatkan campur tangan politik.

Jawatan berkenaan termasuk Yang Dipertua Dewan Rakyat, Yang Dipertua Dewan Negara, Peguam Negara, Ketua Hakim Negara, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Ketua Polis Negara dan Ketua Setiausaha Negara (KSN).

Selain itu, BERJASA memohon Seri Paduka Baginda melantik pemimpin berkenaan dari kalangan yang kuat pegangan agama bahkan taat setia kepada raja dan negaraMalahan individu itu harus seorang yang berwibawa, mempunyai integriti tinggi, tidak ada kes mahkamah dan rasuah serta mempunyai keupayaan untuk menjalankan tugas secara adil dan saksama.

BERJASA turut meletakkan harapan yang tinggi agar Seri Paduka Baginda dapat memisahkan bidang kuasa Peguam Negara dengan Pendakwa Raya bagi menjamin ketelusan sebenar dan mengangkat keadilan negara dalam insitusi perundangan negara.

Pada masa sama, Presiden BERJASA, Ustaz Haji Zamani Ibrahim berharap kerajaan baru di bawah pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dapat mengambil perhatian berhubung isu ini.

Beliau menegaskan jawatan tertinggi itu adalah jawatan penting yang tidak perlu campur tangan politik dalam urusan kerajaan.“Saya mengharapkan perkara ini mendapat perhatian kerana apa yang berlaku, bertukarnya kerajaan maka bertukar segala-galanya.

“Sedangkan sistem pentadbiran jawatankuasa negara berada dalam keadaan baik. Justeru tidak perlu pertukaran dan campur tangan politik,” katanya selepas menyerahkan memorandum ke Pejabat Pentadbiran Bahagian Pengurusan Diraja Istana Negara.

Ditanya sama ada elemen campur tangan politik berlaku pada ketika ini, Ustaz Haji Zamani berkata, sejak dilantik Perdana Menteri baru, ia tidak berlaku namun telah ada pada kerajaan dahulu lagi.

Justeru, pihaknya bertindak awal bagi memastikan kejadian sama tidak lagi berulang.“Mengapa perlu campur tangan politik seolah-olah mengacau ataupun mengeruhkan keadaan yang tiada, sedangkan mereka mempunyai kepakaran dan kemahiran di dalam bidang mereka sendiri,” katanya.

Mohon Agong lantik jawatan tertinggi negara tanpa campur tangan politik


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Agong beritahu PM tak perlu undi percaya


Sebaran :

Leave a Reply