Deloitte sokong pelaksanaan semula GST

Sebaran :

Deloitte sokong pelaksanaan semula GST

KUALA LUMPUR – Deloitte Malaysia menyokong cadangan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) supaya negara ini melaksanakan semula cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebagai sebahagian daripada strategi fiskal jangka sederhana.

Pengarah eksekutif cukai tidak langsung Deloitte Malaysia Senthuran Elalingam berkata, menggantikan cukai penjualan dan perkhidmatan (SST) dengan GST membolehkan kerajaan memperluas asas percukaiannya untuk mengatasi ketidakseimbangan fiskal yang disebabkan oleh wabak Covid-19.

Menurutnya, usaha memperluaskan dasar cukai negara ini tidak dapat dielakkan kerana kerajaan di seluruh dunia telah mengeluarkan modal yang cukup besar dalam memerangi Covid-19.

“Penggantian SST dengan GST daripada perspektif dasar untuk jangka sederhana hingga panjang adalah masuk akal. Terdapat cabaran penting untuk memperluas cukai satu tahap seperti SST.


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


”Percubaan baru-baru ini untuk meluaskan skop telah menghasilkan banyak akibat yang tidak diinginkan seperti pelbagai peringkat cukai yang dibayar dan kekeliruan dalam skop.

”Dan sebarang keputusan untuk memperluas SST memerlukan pertimbangan yang sangat teliti,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut, Senthuran berkata, melaksanakan semula GST akan melenyapkan semua cabaran semasa yang dihadapi oleh SST dan akan memberi kerajaan lebih banyak ruang untuk meluaskan pangkalan cukai,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, Senthuran menekankan bahawa tempoh pengenalan semula GST sangat penting kerana penting untuk memberi perniagaan masa bagi menstabilkan pasca wabak sebelum perlu menerapkan sistem cukai baharu. MG

Deloitte sokong pelaksanaan semula GST

Azlee : Jangan malu jual buah macam saya


Sebaran :

Leave a Reply