Sijil digital vaksin palsu RM15 dikesan dijual di media sosial

Sijil digital pengesahan individu yang lengkap disuntik vaksin Covid-19 dikesan dijual oleh pihak tidak bertanggungjawab di media sosial.

Ketua Jabatan Obstetriks dan Ginekologi Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Alor Setar, Datuk Dr Mohd Rushdan Mohd Noor mendedahkan sijil digital tersebut dijual pada harga RM15.

Pendedahan itu dibuat menerusi laman Facebook miliknya pada Selasa.

Dr Mohd Rushdan turut memuat naik tangkap layar yang memaparkan sijil palsu berkenaan dilengkapi maklumat dan gambar penerima sijil berkenaan.

Antara maklumat tersebut termasuklah tarikh dan lokasi dos vaksin diberikan.

“Ia sudah mula dijual dalam talian. Kalau orang ramai dibenarkan buat kad pengenalan sijil vaksin atau cetak sendiri sijil vaksinasi, macam mana pihak berkuasa nak kenal yang tulen atau palsu?” soalnya dalam hantaran tersebut.

Pada masa sama, beliau berharap pihak berkuasa melakukan semakan ketulenan sijil digital tersebut dengan mengimbas kod QR yang tertera padanya.

“Masalah yang akan timbul adalah kesukaran bagi pihak berkuasa melakukan semakan terperinci,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Mohd Rushdan menggesa kerajaan supaya melakukan persiapan mencukupi dan memberi melaksanakan kelonggaran kepada individu yang telah menerima dua suntikan vaksin Covid-19.

 


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Mat Maslan bidas ROS, ‘Caretaker’ tidak dimaklumkan

 

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker