Ibu Amy Search Meninggal Dunia – AlFatihah

Ibu Amy Search Meninggal Dunia – AlFatihah

IBU kepada penyanyi rock terkenal, Amy Search meninggal dunia pada jam 6 petang semalam.

Perkara itu dimaklumkan Amy melalui status yang dimuat naik di akaun Instagramnya.

Fatimah Idris, 91, menghembuskan nafas terakhir di rumah anak saudaranya di Sunway Rimba Hills Kota Damansara, Petaling Jaya dan disahkan Penolong Kanan Hospital Sungai Buloh pada pukul 10.45 malam tadi.
Jenazah akan dimandikan pada jam 8 pagi di Masjid Kuning Kota Damansara dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Seksyen 9, Kota Damansara.

Ibu penyanyi rock, Amy Search, Fatimah Haji Idris telah menghembuskan nafas terakhir akibat sakit tua di kediaman rumah anak saudaranya di Kota Damansara, malam tadi.

Penyanyi Tiada Lagi dan Laila Namamu Teratas mengesahkan berita duka itu menerusi Instagramnya namun punca kematian Allahyarham tidak dinyatakan.

“Doakan Ibu saya Fatimah Haji Idris. Dia telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi,” tulis Amy.

Allahyarham yang pergi pada usia 91 tahun itu dimandi dan dikafankan oleh Ustazah Khalijah di Masjid Kota Damansara. Jenazah kemudian akan di solatkan oleh Ustaz Nawawi pada sekitar pukul 9 pagi hari ini.

Urusan pengebumian pula akan dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) dengan seramai 15 orang sahaja yang akan berada Tanah Perkuburan Seksyen 9, Kota Damansara.

Meninjau perkongsian entri kali terakhir Amy bersama ibu tercintanya pada 1 Julai tahun lalu yang berkongsi mengenai kesihatan ibunya dan kenangan sewaktu dibesarkan Allahyarham.

Dalam perkongsian itu juga Amy berkongsi, ibunya yang juga merupakan nenek pelakon Nabila Huda ialah seorang guru mengaji.

“Alhamdullilah beransur pulih dan gembira. Jaga dia sampai hujung nyawa. Kalau nak balas budi emak mati hidup semula pun tidak terbalas. Selama bersama aku tak pernah bergaduh, apa lagi naik suara pada emak dan aku tidak pernah sekali pun mengadu kesusahan atau kesedihan aku.

“Kejayaan hidup aku di tangan emak yang berdoa sentiasa. Aku masakan, mandikan emak dan yang paling penting habiskan ubat. Aku berharap emak boleh kuat berjalan semula. Teringat aku dulu kalau balik mesti dia masakan lauk kegemaran aku asam pedas dan ikan masin itu pasti sambil aku belajar masak asam pedas dengan mak.

“Satu lagi kuih Bingka Ubi bagi hangus sikit sejak emak jatuh kali pertama dulu dia tidak mengajar budak mengaji lagi. Kalau tidak ramailah budak kampung mengaji mukadam dan Al-Quran. Dia mengajar mengaji dari sejak aku kecik lagi. Moga Allah pulihkan emak dan beri dia kesihatan,” coretnya.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker