Keperluan dos ketiga suntikan ‘booster’ sedang dikaji


Keperluan dos ketiga suntikan ‘booster’ sedang dikaji

Keperluan dos ketiga suntikan ‘booster’ sedang dikaji, kata Khairy

Malaysia sedang meneliti perolehan dos ketiga suntikan ‘booster’ terhadap varian Delta Covid-19, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin

Beliau berkata, ini susulan langkah negara maju lain untuk mengkaji keperluan memberi suntikan ‘booster’ pada 2022.“Kami akan terus melihat data dari segi tempoh perlindungan yang diberikan oleh vaksin.

“Data ini perlu diteliti dengan khusus kerana kita sedar negara maju sedang mempertimbangkan perolehan tambahan pada tahun depan.

“Kami ingin mendapatkan data yang lebih baik mengenai berapa lama perlindungan itu bertahan dan sama ada ia akan semakin berkurangan.

“Sekiranya ia semakin berkurang, kita mesti tahu pada saat mana harus mula memberi vaksin ketiga kepada orang ramai,” katanya kepada pemberita selepas meninjau program imunisasi bagi ibu mengandung di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC).Khairy menyatakan kebimbangan global terhadap varian Delta, memetik laporan bahawa 90% jangkitan baru di UK berasal daripada varian ini.

Negara-negara seperti Israel sedang berusaha untuk melaksanakan langkah-langkah tambahan seperti kembali melaksanakan langkah pemakaian pelitup muka di dalam bangunan, tambahnya.

Seorang wanita hamil menunggu giliran disuntik vaksin.
Sementara itu, katanya Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) masih meneliti kelulusan peraturan untuk vaksin bagi remaja di bawah 18 tahun.

Di peringkat dasar, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) telah meluluskan vaksin Pfizer untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.“Kumpulan teknikal memerlukan perbincangan lanjut sebelum kita boleh membenarkan penggunaan vaksin bagi mereka bawah 18 tahun,” kata Khairy.

Menjawab Duta Kesatuan Eropah (EU) ke Malaysia Michalis Rokas, yang menolak dakwaan Khairy bahawa negara kaya menimbun vaksin, Khairy menjelaskan bahawa beliau merujuk kepada negara maju yang mendapatkan vaksin secara berlebihan.

Rokas baru-baru ini dilaporkan berkata, EU telah menyetujui semua permintaan vaksin dari kerajaan Malaysia.

“Untuk makluman anda, semua permintaan dari kerajaan Malaysia mengenai pengedaran vaksin ke negara ini telah disetujui oleh sekretariat EU tanpa masalah,” katanya.

Khairy berkata vaksin yang dimaksudkan oleh Rokas adalah vaksin yang telah diperoleh oleh Malaysia.

“Itu adalah vaksin Malaysia. Yang saya maksudkan ialah EU dan negara maju lain seperti AS telah membeli vaksin melebihi jumlah penduduknya. Itulah yang saya bicarakan ketika saya mengatakan bahawa mereka menimbun vaksin.” FMT

Keperluan dos ketiga suntikan ‘booster’ sedang dikaji


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


3 diberkas jual vaksin COVID-19

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker