Kartel Gantung Mayat Musuh Di Bawah Jambatan


Kartel Gantung Mayat Musuh Di Bawah Jambatan

Perang Dadah Mexico, Anak El Chapo Bunuh Dan Gantung Mayat Musuh Di Bawah Jambatan

Kartel dadah EL Chapo didakwa menyeksa, membunuh dan menggantung mayat musuh di bawah jambatan, lapor The Sun.

Difahamkan tiga mayat separuh telanjang dengan kepala ditutup dibiarkan tergantung di bandar Fresnillo, Mexico, pada 19 Jun lalu.Pihak berkuasa Mexico mendakwa Sinaloa Cartel bertanggungjawab dengan pembunuhan ini setelah rakaman video menunjukkan mereka menyoal siasat salah seorang ahli kumpulan pesaing, Jalisco New Generation Cartel (JNGC).

Mayat seorang lelaki ditemui diikat dibahagian kaki sementara dua lagi mayat diikat di bahagian leher dengan masing-masing digantung di bawah jambatan. Difahamkan, salah seorang mangsa yang dibunuh kejam oleh Sinaloa Cartel adalah kanak-kanak dibawah umur.

Pembunuhan kejam ini merupakan sebahagian daripada kempen berdarah oleh Sinoloa Cartel yang kini dipimpin oleh rakan kongsi dan anak-anak El Chapo untuk merebut kawasan perdagangan dadah utama di barat Nayarit.

Perang di antara kartel dadah bermula pada Oktober tahun lalu ketika ketua Sinaloa Cartel yang baru, Ismael “El Mayo” Zambada, mengancam untuk berperang dengan sesiapa sahaja demi untuk menjadikan wilayahnya sebagai pusat pemerintahan kartel dadah.Kumpulan yang dulunya dipimpin oleh El Chapo ini mengugut untuk memenggal kepala pihak berkuasa dan sesiapa sahaja yang cuba menghalang mereka.

El Mayo mengambil alih kartel itu setelah El Chapo diekstradisi ke AS dan dipenjarakan tahun lalu. Perang dadah antara anak lelaki El Chapo dan JNGC telah menyaksikan hampir 250 orang dibunuh dalam masa sebulan.

Wilayah Baja California menyaksikan 2,938 kematian ganas tahun lalu di tengah perang dadah yang kejam. Menurut akhbar Mexico Zeta Tijuana, 246 pembunuhan mengejutkan direkodkan di Baja California pada 28 hari pertama Januari tahun ini. Sebahagian besar dipercayai dilakukan oleh ‘Los Chapitos’ Guzman – anak-anak El Chapo. Vc

Kartel Gantung Mayat Musuh Di Bawah Jambatan
Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Durian Vietnam, tektik licik syarikat Thailand

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker