Darah, tangisan dan kaca pecah selepas 2 tren LRT bertembungSebaran :

PETALING JAYA: “Kami masuk ke koc dan ternampak darah serta kaca pecah. Ramai yang cedera, ada yang menangis, keadaannya teruk,” kata seorang anggota dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur.

Wan (bukan nama sebenar) antara anggota kecemasan pertama yang tiba di tempat kejadian dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) bertembung antara stesen Kampung Baru dan KLCC.

Seramai 213 penumpang cedera, termasuk 47 yang parah dalam kemalangan yang pertama kali berlaku dalam sejarah 23 tahun operasi LRT.Wan berkata, pihak berkuasa tiba di tempat kejadian kurang 10 minit selepas menerima panggilan.

“Kami perlu memberi maklum balas pantas untuk menstabilkan mangsa. Ramai yang menangis dan keliru, jadi kami perlu meyakinkan mereka yang semuanya akan baik-baik saja.

“Kami meminta mereka ‘bertenang, anda akan baik-baik saja’, kerana mereka dalam keadaan terkejut dan mengalami trauma,” katanya kepada FMT.[VIDEO & FOTO] Penumpang Cedera, Tren LRT Dipercayai Brek Mengejut Di LRT Laluan Kelana Jaya

Beliau berkata, mereka mengeluarkan mangsa yang boleh berjalan, manakala penumpang tidak boleh berjalan diletakkan atas pengusung dan dibawa ke ambulans di luar stesen kereta api.

Katanya, ramai yang tidak boleh berjalan sendiri dan memerlukan sokongan, dengan sesetengah daripadanya patah tulang.

Beliau berkata, walaupun ini kali pertama dua tren LRT bertembung, tetapi mereka sudah dilatih cara menghadapi keadaan itu.“Setiap tahun, Jabatan Bomba dan Penyelamat menyertai latihan antara agensi untuk kemalangan membabitkan kereta api, ini termasuk pelanggaran, jadi kami sudah bersiap sedia,” katanya sambil menambah pihak berkuasa berjaya mengeluarkan semua mangsa dalam tempoh sejam.

Terdahulu, dua tren LRT yang dipercayai berada dalam terowong di laluan sama, iaitu di Laluan Kelana Jaya, bertembung pada 8.45 malam tadi.

Polis berkata, siasatan awal mendapati sebuah daripada tren itu yang kosong mengalami kerosakan dan sedang dipandu uji secara manual, manakala sebuah lagi tren membawa 213 penumpang dipandu secara automatik.Menteri Pengangkutan, Wee Ka Siong dilaporkan berkata, sebuah pasukan petugas akan ditubuhkan untuk menyiasat punca kemalangan itu, dengan laporan penuh siasatan dijangka siap dalam dua minggu.

[VIDEO & FOTO] Insiden Tren LRT: 47 parah, 166 cedera ringan LRT bertembung berhampiran Stesen KLCC

Darah, tangisan dan kaca pecah selepas 2 tren LRT bertembung


Baca Artikel Menarik

Layari Laman Facebook MYKMU NET
LRT bertembung, siasatan terperinci jika ada kecuaian – Menteri Wilayah

 


Sebaran :


Leave a Reply