Resort litar lumba bernilai RM1.3 bilion bakal dibangunkan di Langkawi

Sebaran :


Kedah hari ini mengumumkan pembangunan “resort” litar lumba di Langkawi dengan nilai pembangunan kasar RM1.3 bilion, menampilkan trek yang disebut-sebut sebagai “Nurburgring di Timur”.

Menteri Besar Muhammad Sanusi Md Nor berkata, selain litar, resort ini akan merangkumi pusat pengedaran kereta 4S, kemudahan gudang garaj kenderaan, akademi perlumbaan, hospital sukan, projek perumahan dan stesen minyak.

Projek Litar Antarabangsa Open Road dan Bersepadu Resorts ini akan dilaksanakan melalui usaha sama antara Permodalan Kedah Berhad dan Open Road Asia Sdn Bhd.

Sanusi berkata, projek yang akan dibangunkan di tanah seluas 66.7ha di Bukit Malut, termasuk 8ha tanah kerajaan, dijangka siap dalam tempoh lima tahun.Beliau berkata, projek itu akan membawa perubahan keadaan bagi Langkawi dan menarik lebih ramai pengunjung ke pulau itu.

“Walaupun resort ini mungkin kedengaran mewah, saya berharap pembangunannya akan merangkumi projek-projek untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana supaya semua dapat manfaat daripadanya,” kata beliau dalam sidang media di Wisma Darul Aman selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian.

Menurut Ketua Eksekutif Open Road Asia Sdn Bhd David Goh berkata, struktur pertama yang akan dibina adalah litar sepanjang 5.8km di atas topografi Bukit Malut, yang merupakan hamparan lurus terpanjang di dunia.

Litar tersebut, yang menelan belanja sebanyak RM180 juta, juga akan menampilkan sudut-sudut mencabar dan selekoh “chicane”, dengan pendakian menanjak dan menuruni bukit.Kata Goh, pihak penganjur akan memohon sijil Gred Dua Persekutuan Internationale de l’Automobile (FIA) untuk melaksanakan acara Formula E dan Formula Antarabangsa FIA.

“Litar ini akan menjadi Nurburgring di Timur, meletakkan Langkawi di kedudukan hadapan dalam sukan permotoran Asia,” kata beliau, merujuk kepada lokasi Grand Prix Jerman.

“Ia akan memungkinkan penyelidikan dan pengembangan automotif, dan menjadi pusat bagi pembuat kereta dan pasukan lumba untuk menguji kenderaan mereka.”

Resort ini juga akan merangkumi rumah semi berkembar, kondominium dan villa.Minggu lalu, Sanusi memberi bayangan tentang projek litar itu, dengan berkata ia akan memberi manfaat kepada 1,600 pemilik kereta berkuasa tinggi di Langkawi yang memiliki kenderaan yang dikecualikan cukai di pulau bebas cukai itu. FMT


Sebaran :

Leave a Reply