Gerakan tekad rampas Pulau Pinang daripada DAP

Sebaran :

PRU14 saksikan Gerakan kalah di 22 Parlimen, 31 DUN

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) dilaporkan mahu membuat kemunculan semula dalam arena politik dengan merebut Pulau Pinang daripada pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau berkata, Pulau Pinang akan menjadi negeri tumpuan mereka pada PRU15 yang akan memastikan kemenangan Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya.

“Gerakan bermula di Pulau Pinang, kami mencapai kemuncaknya di sana tetapi di sanalah parti itu jatuh. Kami akan membuat kemunculan semula di Pulau Pinang, tempat kediaman kami. Itu penting bagi parti dan kami fokus pada negeri dan PN untuk menang,” katanya.

Bagaimanapun, Dominic berkata, partinya tidak mahu bercakap mengenai kerusi atau calon.

“Kami mempunyai senarai harapan tetapi kami akan menyerahkannya kepada Majlis Presiden PN untuk membuat keputusan. Tetapi persiapan kami untuk menghadapi PRU15 akan bermula dan kami mesti bersedia untuk mempertahankan hak rakyat dan menjaga kesejahteraan mereka.

Zahid nafi Umno bentuk pakatan dengan PKR untuk PRU15

“Keutamaan kami sekarang adalah memastikan PN memenangi PRU15. Ini sejajar dengan ideologi Gerakan untuk mencapai kestabilan politik di negara ini,” kata Dominic seperti dilapor The Star, hari ini.

Dominic berkata demikian pada sambutan ulang tahun ke-53 Gerakan di Menara PGRM, di sini, hari ini.

Sekiranya rundingan kerusi untuk PRU15 menjadi cabaran, Dominic mengatakan mereka lebih memilih untuk tidak berebut dan akan berusaha untuk memastikan situasi menang-menang dengan parti komponen PN lain dengan hanya meletakkan satu calon.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Gerakan bertanding di 22 Parlimen dan 31 DUN tetapi gagal memenangi sebarang pertandingan.


Sebaran :

One thought on “Gerakan tekad rampas Pulau Pinang daripada DAP

  • mesti banyak dana yang akan diminta untuk misi yang boleh dikata mustahil
    apapun, tak jadi masalah untuk ‘abah’ berikan dana yang banyak kepada gerakan jika…
    benar kerajaan ‘abah’ & pn menerima RM500 juta hasil dari pembayaran balik duit oneemmmdebee

    Reply

Leave a Reply