Suspek utama bunuh Dr Wan Hassan dicekup polis, seorang lagi diburuSebaran :


Suspek utama kes pembunuhan bekas Penyelidik Teknologi Maklumat Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi) yang bersembunyi di Rinching, Semenyih ditahan polis awal pagi tadi.

Tangkapan suspek utama itu dilakukan selepas Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur dengan bantuan D8 JSJ Bukit Aman menahan dua suspek di Setapak Sentral, Jalan Genting Klang pada jam 3.30 pagi dan Air Panas, dekat sini pada jam 4.30 pagi.

Pengarah JSJ Bukit Aman, Komisioner Datuk Huzir Mohamed berkata, suspek utama telah melarikan diri selepas melakukan pembunuhan di Bukit Bandaraya, Bangsar pada awal pagi Ahad dan bersembunyi di Rinching.“Dia mempunyai dua rekod jenayah lampau serta penyalahgunaan dadah,” katanya pada sidang media di Bukit Aman hari ini.

Dalam kejadian pukul 3.30 pagi Ahad, Dr Wan Hassan Wan Embong, 71, maut akibat ditetak dalam kejadian samun di rumahnya, manakala isterinya, Sarifah Yusof, 70, cedera di tangan kanan akibat ditetak.

Menurut Huzir, ketiga-tiga suspek yang ditangkap itu mengaku terlibat dalam kejadian itu dan suspek utama turut mnegaku menetak mangsa.Sementara itu, Huzir memberitahu, polis masih memburu seorang lagi suspek yang dikenali sebagai Abdul, atau nama sebenarnya Sugu Thanggarajoo, 27, yang disyaki terlibat dalam kes bunuh dan samun itu.

Tambah beliau, hasil siasatan mendapati empat orang terlibat dalam kejadian samun dan bunuh itu.

“Dua suspek masuk ke dalam rumah, samun dan menetak manakala dua lagi suspek menunggu di luar (termasuk Sugu Thanggarajoo)“Jika suspek keempat ini ditangkap, kita percaya berjaya menyelesaikan kes samun di Bangsar itu manakala 10 orang lagi ahli kumpulan sama yang direman semalam perlu ditahan kerana mereka terlibat dalam kes-kes samun yang lain,” katanya. MG

Perompak samun pula keluarga jurutera, selepas bunuh Dr Wan Hassan


Sebaran :


Leave a Reply