Menteri UMNO beri amaran jangan ganggu polisi UiTM

Menteri Pengajian Tinggi Zambry Abdul Kadir hari ini menegaskan bahawa tiada sebarang perbincangan mengenai cadangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) dibuka kepada pelajar bukan bumiputera untuk program pascasiswazah pembedahan kardiotoraksnya

Dalam satu kenyataan, senator Umno itu mendakwa isu berkenaan sengaja dijadikan polemik oleh pihak tertentu untuk mengganggu gugat polisi serta objektif UiTM.

“Isu ini ternyata sengaja dijadikan polemik dan dimainkan oleh pihak tertentu yang cuba menganggu-gugat polisi serta objektif asal penubuhan UiTM sekaligus menimbulkan kecelaruan dan perbalahan pelbagai pihak,” katanya.Zambry menegaskan bahawa cadangan berkenaan juga tidak dibincangkan di peringkat kementerian mahupun kabinet.

“Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) berpegang teguh kepada Fasal 1A Akta 173 – UiTM ditubuhkan menurut dan mengikut peruntukan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Pada 2 Mei, Zambry berkata bahawa belum ada perbincangan mengenai isu itu, sambil menambah bahawa beberapa isu penting perlu ditangani sebelum idea itu boleh dipertimbangkan.

Scha Alyahya hilang 100,000 pengikut InstagramPada 25 April, portal berita kesihatan Codeblue melaporkan Raja Amin Raja Mokhtar, yang merupakan ahli lembaga pengajian program pascasiswazah pembedahan kardiotoraks UiTM-Institut Jantung Negara (IJN), sebagai berkata bahawa universiti itu bersetuju untuk mengambil pelatih dan graduan ‘parallel pathway’.

Tambahnya, ini kerana program UiTM-IJN merupakan satu-satunya kepakaran yang ditawarkan di dalam negara.

Dia berkata keputusan itu dibuat selepas bercakap dengan naib canselor UiTM dan pengerusi lembaga UiTM, dan mereka bersetuju dengan idea itu untuk tempoh terhad.Fakulti itu telah menerima permintaan daripada Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pengajian Tinggi untuk merangka penyelesaian berikutan kekurangan pakar perubatan negara termasuk pakar bedah kardiotoraks.

Ini selepas empat graduan yang memperoleh kelayakan Fellowship of the Royal Colleges of Surgeons Edinburgh (FRSC Ed) untuk pembedahan kardiotoraks diberitahu bahawa mereka tidak boleh mendaftar sebagai pakar dan mengamalkan kepakaran itu di sini kerana Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kelayakan tersebut. .

Para graduan yang bekerja di Kementerian Kesihatan dan IJN, telah memohon kebenaran untuk semakan kehakiman berhubung perkara itu.

Pada masa ini, tiga pusat Kementerian Kesihatan di Kota Bharu, Kuantan dan Kota Kinabalu masing-masing hanya mempunyai seorang pakar bedah kardiotoraks.Esok, sekumpulan pelajar UiTM akan membuat bantahan cadangan membenarkan pelajar bukan bumiputera mendaftar dalam program pascasiswazah pembedahan kardiotoraksnya.

Majlis perwakilan pelajar universiti menggalakkan pelajar memuat naik gambar pakaian mereka dengan hashtag #MahasiswaUiTMBantah di media sosial, bagi menyokong kempen dalam talian berhubung isu itu yang dilancarkan semalam.

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Kid dan Din tipu, Denden terperangkap – Amy

Netizen kecam Ning Baizura tak kenal RafahPunca Aliff curang kerana kesan selalu dibuli di sekolah – Aisyah Aziz

Geng bertopeng bagi ikan Siakap percuma (Video)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker