Saya sepatutnya jadi saksi pendakwaan terhadap Rizal

Saya sepatutnya jadi saksi pendakwaan terhadap Rizal

Rosmah Mansor berpendapat bahawa dia sepatutnya menjadi saksi pendakwaan terhadap bekas pembantunya Rizal Mansor.

Memberi keterangan di hadapan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini dalam perbicaraan rasuah terhadapnya yang berkaitan dengan projek tenaga hibrid suria bernilai RM1.25 bilion, Rosman berkata bahawa tuduhan dalam tiga pendakwaan terhadapnya adalah fitnah.“Yang Arif, saya sepatutnya menjadi saksi pendakwaan terhadap PW21 (saksi pendakwaan ke-21 Rizal), dan bukan sebaliknya.

“PW21 dengan jelas mengaku bersalah atas tuduhan terhadapnya, ketika memberi keterangan bersumpahnya di mahkamah, ketika perbicaraan kes ini (terhadap saya),” kata isteri bekas perdana menteri Najib Abdul Razak itu.

Rosmah berpendapat bahawa perkara ini dibuktikan dari pengakuan Rizal bahawa dia menerima beberapa suapan, di antaranya RM500,000 dari pengarah urusan Jepak Holdings ketika itu, Saidi Abang Samsudin.

Saidi adalah saksi pendakwaan ke-17. Jepak dianugerahkan projek tenaga hibrid suria bernilai RM1.25 bilion yang bertujuan memberi manfaat kepada 369 sekolah luar bandar di Sarawak.“Sebenarnya saya tidak pernah meminta atau menerima wang suapan daripada PW17 (saksi pendakwaan ke-17, Saidi) atau PW16 (saksi pendakwaan ke-16, Rayyan Radzwill Abdullah, bekas rakan perniagaan Saidi dalam projek itu), sama ada secara langsung, atau melalui PW21. Dan juga, saya tidak pernah melakukan atau mengaku melakukannya,” kata Rosmah.

Dia memberi keterangan pada hari pertama peringkat pembelaan perbicaraan rasuah terhadapnya.

Terdahulu, dalam prosiding hari ini ketika pernyataan pembukaan oleh pasukan pembelaannya, dia berpendapat bahawa Rizal adalah dalang sebenar di sebalik kes rasuah itu.

Pada 8 Januari tahun lalu, pihak pendakwaan memohon untuk menggugurkan tuduhan terhadap Rizal, sebagai balasan atas keterangannya terhadap Rosmah.Pada 18 Februari tahun ini, Mahkamah Tinggi memerintahkan Rosmah untuk membela diri, setelah mendapati bahawa pihak pendakwaan berjaya membuat kes prima facie terhadapnya.

Rosmah, 70, menghadapi tiga tuduhan di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta SPRM 2009.

Dalam pertuduhan pertama, dia dituduh meminta suapan RM187.5 juta dari Jepak Holdings Sdn Bhd untuk membantu mendapatkan projek Kementerian Pendidikan.

Projek bernilai RM1.25 bilion itu bertujuan untuk membekalkan tenaga elektrik kepada 369 sekolah luar bandar di Sarawak menggunakan gabungan tenaga solar dan diesel.Dalam pertuduhan kedua dan ketiga, dia dituduh menerima suapan RM1.5 juta dan RM5 juta sebagai ganjaran untuk mendapatkan projek tersebut. Mk

Saya sepatutnya jadi saksi pendakwaan terhadap Rizal


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU
Bergaduh dengan kekasih, gadis nekad terjun kereta

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker