6 polis maut dalam pertempuran ganas

6 polis maut dalam pertempuran ganas antara dua negeri India

Sekurang-kurangnya enam anggota polis di Assam terbunuh dalam pertempuran ganas yang berlaku dengan polis negeri Mizoram.

Kira-kira 80 orang, termasuk anggota keselamatan dan orang awam tempatan, cedera pada kedua-dua pihak.

Kemarahan tercetus di kedua-dua negeri sejak beberapa hari kebelakangan ini kerana pertikaian sempadan.Berikutan pertembungan berdarah itu, Menteri Dalam Negeri (Keselamatan Dalam Negeri), Amit Shah telah menghubungi ketua menteri kedua-dua negeri itu meminta mereka menyelesaikan pertikaian sempadan secara damai.

Tiga daerah di Mizoram – Aizawl, Kolasib dan Mamit berkongsi sempadan antara negeri sepanjang 164.6 km dengan Cachar, Hailakandi dan Karimganj.

Kawasan sempadan ini telah berlaku pertempuran selama beberapa dekad, ketika penduduk setempat dan pasukan keselamatan di setiap pihak menuduh pihak lain melakukan pencerobohan.

Kejadian terakhir dilaporkan pada bulan Jun, kata laporan media.Menteri Dalam Negeri Mizoram, Lalchamliana berkata, sekitar 200 polis bersenjata Assam yang diketuai oleh seorang polis kanan datang ke tempat tertentu dan secara paksa melintasi pos tugas yang dikendalikan oleh anggota paramiliter yang ditempatkan di sana dan mengambil pos tugas yang dikendalikan oleh polis Mizoram.

Pemerintah Assam juga mengeluarkan kenyataan menuduh pihak Mizoram meningkatkan keganasan. MG

6 polis maut dalam pertempuran ganas


Baca Artikel Menarik :Layari Laman Facebook MYKMU


PM cirit-birit boleh umum, kenapa ordinan darurat tidak?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker