Tapak kaki dinosaur berusia 110 juta tahun dijumpai

 

Tapak kaki dinosaur berusia 110 juta tahun dijumpai. Sebanyak enam kesan tapak kaki dinosaur berlainan spesies yang berjalan di atas tanah pada 110 juta tahun lalu, ditemukan di Kent.

Bekas tapak kaki itu ditemukan oleh kurator dari Galeri Seni dan Muzium Hastings dan saintis University of Portsmouth.

Penemuan itu menandakan rekod terkini dinosaur yang ditemukan di Britain.

Tapak kaki itu ditemukan di kawasan tebing dan tepi pantai Folkestone, Kent, dengan keadaan ribut mempengaruhi kawasan itu sehingga mendedahkan penemuan fosil baharu.Profesor Paleobiologi, University of Portsmouth, David Martill berkata, penemuan itu adalah kali pertama di kawasan tanah yang dikenali sebagai Folkestone Formation. 

Katanya, penemuan itu dianggap luar biasa kerana dinosaur terbukti berkeliaran kali terakhir di negara ini sebelum pupus.

“Haiwan itu berjalan-jalan berdekatan White Cliffs of Dover dan ketika anda menaiki feri di kawasan itu akan melihat tebing-tebing yang luar biasa dan boleh membayangkan dinosaur,” katanya.

Penemuan itu diterbitkan dalam jurnal ‘Prosiding Persatuan Ahli Geologi’ minggu ini dan beberapa bekas tapak kaki dinosaur dipamerkan di Muzium Folkestone. – AGENSITapak kaki dinosaur berusia 110 juta tahun dijumpai


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


 

PKR kata pandangan Hadi mengenai musuh Islam di Malaysia janggal

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker