Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!



Sebaran :

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Pernah tak korang dengar kek coklat tornado? Kek ini bukan sekadar kek coklat yang biasa. Kek coklat ‘viral’ ini sangat moist dan gebu ditambah pula dengan topping coklat yang meleleh dan bersusu. Nikmatnya! Niat nak berdiet pun terbatal apabila anda menikmati kek ini. Tengok saja pun dah kecur air liur. Ini resepi lengkap kek coklat ala tornado viral!

BAHAN UNTUK KEK:

Bahan A :

  • 5 biji telur
  • 1 cawan gula halu1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak atau marjerin cair

Bahan B :

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • Dan 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • Sedikit garam halus

Bahan C :

  • 1/2 cawan air panas
  • Cara-cara:

Satukan telur, gula dan esen vanilla. Kacau rata gunakan senduk atau whisk.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Kemudian masukkan susu pekat dan marjerin.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Di dalam bekas yang lain ayakkan bahan B. Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan sebati.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Masukkan air panas dan kacau sekali lagi sehingga tiada ketulan tepung.

Masukkan adunan ke dalam bekas kecil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih! Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Bahan untuk coklat ganache:

  • 500g milk chocolate
  • 1 cawan dairy whipping cream
  • 1 sudu besar marjerin

Cara-cara untuk coklat ganache:

  1. Satukan semua bahan dan cairkan dengan kaedah double-boil.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Kacau sehingga likat dan smooth.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

  1. Kemudian, sejukkan sebentar di dalam peti bahagian biasa.

Bahan untuk topping  cheese:

  • 250g cheese tatura
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1/2 cawan non-dairy whiping cream
  • 1/4 cawan susu segar

Cara-cara untuk topping  cheese:

  1. Masukkan cheese dan susu pekat dalam mixer dan whisk sampai sebati.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Kemudian masukkan whiping cream sejuk-sejuk dan whisk sehingga kembang.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Selepas dah gebu, masukkan susu segar dan whisk sekali lagi.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Ambil kek yang sudah siap dikukus dan sapu topping cheese diatas kek dengan rata.

Selepas itu, keluarkan coklat ganache di dalam peti sejuk dan tuangkan diatas layer cheese. Taburkan topping mengikut citarasa masing-masing.

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!

Kredit: Azlina Ina

Resepi Kek Coklat Ala Tornado Yang Bikin Ketagih!


Baca Artikel Menarik



Layari Laman Facebook MYKMU NET


Resepi Kek Bukan Tornado Viral


Sebaran :


Leave a Reply