4 lelaki ‘mengamuk’ ketika ditahan langgar SOP PKPD


Tindakan empat lelaki melanggar arahan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) dengan berkumpul tanpa penjarakan fizikal mengundang padah apabila dikompaun dan ditahan di Taman Desa Damai, Bentong semalam.

Ketua Polis Daerah Bentong Zaiham Mohd Kahar berkata, kesemua mereka ditahan kerana menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas dengan bertindak agresif dan mengeluarkan kata-kata kesat, selain enggan memberi kerjasama kepada polis.

“Hasil pemeriksaan mendapati empat lelaki berusia antara 20 hingga 28 tahun itu sedang berkumpul tanpa mengamalkan penjarakan fizikal dan minum minuman dipercayai beralkohol,” katanya menurut laporan Harian Metro.

Beliau berkata, semua lelaki berkenaan datang dari kawasan perumahan yang berlainan dan dikenakan arahan PKPD.Zaiham berkata, ketika diperiksa dua daripada suspek bertindak agresif, selain tidak mahu mengemukakan dokumen pengenalan kepada polis.

“Salah seorang suspek turut cuba mencederakan seorang pegawai kanan polis wanita di lokasi kejadian, tetapi berjaya dihalang.

“Susulan kejadian itu, semua mereka ditahan di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas dan dikompaun RM5,000 setiap seorang mengikut Peraturan 17 (1) Akta Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit berjangkit,” kata beliau.

Katanya, mereka ditahan reman selama empat hari untuk siasatan lanjut.Walau dikecam warganet, wanita pertahan dakwaan MB Kedah sertai pandu uji kereta

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker