Harga petrol dan diesel naik lagi walaupun harga minyak dunia jatuh


Harga petrol naik 3 sen, diesel 4 sen seliter

KUALA LUMPUR – Harga runcit petrol RON97 dan RON95 naik sebanyak 3 sen seliter masing-masing kepada RM2.26 dan RM1.96 seliter.

Manakala harga runcit diesel naik sebanyak 4 sen seliter iaitu daripada RM2.11 seliter kepada RM2.15 seliter.

Kenaikan itu bagi tempoh 13 Februari hingga 19 Februari.

Kementerian Kewangan berkata, kerajaan akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuai bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara.

Harga minyak turun lagi

TOKYO – Harga minyak turun lagi untuk dua hari berturut-turut setelah OPEC mengurangkan unjuran permintaan dan kenyataan Agensi Tenaga Antarabangsa bahawa bekalan minyak masih berlebihan di pasaran.

Minyak mentah Brent turun AS$0.34 atau 0.6% kepada AS$ 60.80 setong pada 0102 GMT, setelah turun setengah peratus pada sesi sebelumnya.

Manakala minyak Amerika Syarikat susut AS$0.36 atau 0.6% kepada AS$ 57.88 setong, setelah turun 0.8% pada hari Khamis.

Kedua-dua penanda aras ditutup pada hari Rabu pada tahap tertinggi sejak Januari 2020 setelah merekodkan lonjakan harian hampir berturut-turut.

Harga minyak telah meningkat sejak beberapa minggu kebelakangan ini kerana OPEC dan pengeluar lain dalam kumpulan yang dikenali sebagai OPEC + mengurangkan pengeluaran, sementara Arab Saudi juga menjanjikan pengurangan pengeluaran secara sepihak yang bermula bulan ini.

“Ada beberapa tanda-tanda bahawa pasaran siap sedia untuk beranjak ke belakang,” kata Bob Yawger, Pengarah Niaga Hadapan Tenaga di Mizuho Securities.

Indeks kekuatan relatif minyak mentah Amerika Syarikat berada pada tahap paling banyak dibeli sejak perang Iraq kedua, kata Yawger.

Permintaan minyak di seluruh dunia pada tahun 2021 akan pulih lebih perlahan daripada yang dijangkakan sebelum ini, kata Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC).

Baru-baru ini, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) mengatakan bekalan minyak masih melebihi permintaan secara global, walaupun vaksin Covid-19 diharapkan dapat membantu memulihkan permintaan.

Inventori minyak mentah Amerika Syarikat turun secara tidak dijangka minggu lalu, menurun lebih daripada 6 juta tong kerana kilang penapisan meningkatkan pengeluaran ke tahap pra-pandemik, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga. MG

Leave a Reply