Mahathir cabar SPRM siasat semua yang bergelar Tun

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad memang terkenal dengan kenyataan-kenyataan sinis dan sindirannya yang tajam lagi pedas.

Terbaru, Mahathir memperli pihak berkuasa, sambil menggesa kerajaan menahan reman semua mereka yang memegang gelaran Tun, termasuk dirinya jika tidak mendedahkan sumber kekayaan mereka.

Kenyataannya itu selepas SPRM melancarkan siasatan terhadap bekas menteri kewangan Daim Zainuddin – juga bergelar Tun dan adalah sekutu rapat Mahathir – berhubung dakwaan pengubahan wang haram dan rasuah.“Saya bersetuju sepenuhnya bahawa Tun perlu disiasat. Jika mereka tidak dapat menjelaskan di mana atau bagaimana mereka mendapat wang itu, harta mereka harus disita.

“Tidak perlu mendapatkan bukti dokumentari tentang salah laku mereka. Syak wasangka sahaja sudah memadai.

“Tun bukan sahaja perlu disiasat. Mereka juga perlu direman sehingga mereka mendedahkan sumber wang mereka.

“Jika mereka tidak berbuat demikian, ia pasti kerana mereka mahu menyembunyikannya,” katanya sinis pada hantaran di media sosial hari ini.Minggu lalu, SPRM menyita Menara Ilham, sebuah bangunan bernilai komersial tinggi, milik Daim dan keluarganya.

Ini dilaporkan berlaku selepas bekas menteri itu enggan mematuhi permintaan SPRM untuk mendedahkan pegangan kewangannya dan keluarganya.

Penyitaan itu dikaitkan dengan penyiasatan antipengubahan wang haram yang bermula pada akhir Mei lalu mengenai transaksi korporat bernilai RM2.3 bilion pada November 1997.

Urus niaga itu melibatkan syarikat senarai awam Renong Bhd dan United Engineers Malaysia Bhd (UEM).Agensi antirasuah itu juga dilaporkan sedang menyiasat perniagaan Daim dan bagaimana tokoh korporat itu memperoleh semua asetnya.

Mahathir pada catatannya hari ini, secara sinis berkata rasuah mesti dibanteras dengan apa cara sekalipun – melainkan peguam negara (AG) percaya tuduhan itu bermotifkan politik.

“Jika peguam negara berpendapat tuduhan itu berpunca daripada politik, adalah hak peguam negara untuk tidak meneruskan pendakwaan.

“Pasport patut dipulangkan. Ini adalah hak AG. Mahkamah tidak boleh mempersoalkan keputusan peguam negara,” tambahnya.Mahathir juga dipercayai merujuk keputusan Jabatan Peguam Negara untuk menarik balik tuduhan rasuah terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi, antaranya atas sebab kebimbangan terhadap dakwaan penganiayaan politik.

Bekas ahli parlimen Langkawi itu juga merujuk kepada anak didiknya Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang dijatuhi hukuman sebat atas kesalahan rasuah.

“Malaysia benar-benar mengikut kedaulatan undang-undang. Malah pesalah pertama mesti menerima kuasa penuh kedaulatan undang-undang.

“Jika hukuman sebat adalah wajib, maka pesalah mesti disebat.“Di Malaysia, undang-undang adalah tertinggi. Kita semua mesti mematuhinya,” katanya.

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NETSumpah 2 mahaguru silat ternama, Allahyarham Omardin dan Meor Abdul Rahman

Akhirnya Daim disiasat atas dakwaan rasuah & pengubahan wang haram

Mercedes ‘Avatar’ hanya pandu pakai ‘niat’

Pakar bedah tumbuk pesakit semasa pembedahan [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker