Iran beri amaran percepat bina bom nuklear buat AS dan Israel

TEHRAN – Iran memberi amaran akan membina bom nuklear pada kadar segera yang berkeupayaan memusnahkan seluruh negeri New York sekiranya Amerika Syarikat (AS) melakukan ‘sebarang kesilapan bodoh’, lapor portal berita MailOnline semalam.

Seorang pakar dari Iran, Ben Sabti  menerusi kenyataan di laman Twitter berkata, saluran Telegram Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC) memberi amaran untuk menghasilkan bom atom bagi kegunaan peluru berpandu.

“Iran boleh melaksanakan semula projek Emad dan membina bom atom sekiranya kemudahan Natanz diserang,” demikian menurut kenyataan dalam  saluran Telegram tersebut.

Emad merupakan peluru berpandu jarak jauh milik Iran.

Bisimchi Media yang memiliki hubungan dengan IRGC,  memuat naik video pada saluran Telegram dengan tajuk bermaksud: ‘Bilakah Bom Nuklear Iran yang Sedang Tidur Akan Bangun.’

Dalam video pendek tersebut, ia mengisytiharkan bahawa  Iran akan membangunkan senjata nuklear pada kadar segera sekiranya tentera AS atau Zionis melakukan sebarang ‘kesilapan bodoh’.

Menurut stesen penyiaran Iran International, video itu mendakwa bahawa misil balistik Iran berupaya memusnahkan New York dan menjadikannya padang jarak.

“Kemudahan nuklear Fordow   dibina jauh di bawah kawasan pergunungan di Iran dan dilindungi daripada bom pemusnah serta letupan nuklear.

“Semua infrastruktur yang diperlukan untuk penembusan nuklear telah disediakan di dalamnya.

“Rejim Iran boleh memindahkan program nuklear amannya kepada program senjata nuklear pada kadar pantas,” demikian menurut video tersebut. – Agensi

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Pesawat terhempas di Ipoh, jurulatih penerbangan maut [VIDEO]

Kereta BMW plat Singapura langgar kereta anak Sultan Johor [VIDEO]

Resepi Mee Kuah Udang Bikin Mentua Sayang

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker