Siksaan Kaki Fitnah..Hati-hatilah Semua, Media Sosial Antara Punca Manusia Diazab Allah

Sebaran :

Siksaan Kaki Fitnah..Hati-hatilah Semua, Media Sosial Antara Punca Manusia Diazab Allah

FITNAH ialah merujuk kepada sebarang tuduhan yang diada-adakan untuk memburukkan atau membencanakan seseorang atau pihak yang membawa kepada porak-peranda.

Hukum fitnah jelas haram dan ditegah dalam hukum syarak. Ini kerana perbuatan fitnah dikecam dengan keras oleh Baginda Rasulullah dalam hadis yang diriwayatkan Huzaifah: Tidak masuk syurga orang yang menyebarkan fitnah (mengadu domba) – [HR al-Bukhari 6056 dan Muslim 105].

Fitnah berlaku dalam dua keadaan:

1. Apabila seseorang mengada-adakan suatu berita mengenai seseorang lalu menyebarkannya kepada orang lain dengan tujuan untuk memburuk-burukkan atau menjatuhkan maruah orang tersebut.2. Apabila seseorang menerima berita mengenai seseorang tanpa menyelidiki kesahihannya lalu menyebarkannya kepada orang lain sama ada dengan niat untuk memburuk-burukkan atau tidak.

fitnah

Ramai berselindung di sebalik media sosial untuk melakukan fitnah.

Dalam kedua-dua situasi inilah fitnah berlaku dan ia dilihat berleluasa sekali dalam masyarakat kita pada hari ini terutama dalam media sosial.

Fitnah ini berlaku disebabkan oleh hasad dengki dan iri hati kepada seseorang dan sanggup mahu menjatuhkan individu tersebut dengan apa jalan sekali pun. Ada dalam kalangan mereka yang mencemburui kebahagiaan orang lain iaitu pasangan suami isteri yang bahagia, ada juga dengki jika sekiranya ada orang lebih daripadanya dan ada juga yang tidak boleh melihat kawan-kawan sepejabat berjaya lebih daripada dia.

Sifat dengki sebeginilah yang menyebabkan Iblis dimurkai Allah. Iblis dengki kepada Nabi Adam yang mana Allah melantik manusia sebagai khalifah di atas muka bumi. Lalu iblis dengan angkuh dan sombong mengatakan bahawa manusia tidak layak menjadi khalifah disebabkan mereka diciptakan daripada tanah sedangkan iblis diciptakan daripada api.Oleh yang demikian, sifat dengki iblis itu menyebabkan dia berusaha menghasut anak-anak Adam supaya bergaduh antara satu sama yang lain. Terutamanya bisikan syaitan itu menyuruh untuk melakukan fitnah antara mereka.

Firman Allah di dalam Surah Al-Maidah ayat 91: Sesungguhnya Syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu.

Maka seharusnya kita perlu menginsafi diri kerana siksaan yang berat terhadap mereka yang membuat fitnah dan mereka yang menyampaikan fitnah.

berbisik-bisik

Balasan terhadap orang yang melakukan fitnah cukup azab.Antara balasan bagi mereka yang membuat fitnah dan menyebar fitnah ialah:

1. Ditusuk besi sehingga menembusi pipi

Sabda Baginda Rasulullah: Berkata malaikat yang mengiringi Baginda Rasulullah adapun orang yang diseksa dengan penyangkut besi yang menembusi pipi sehingga ke belakang lehernya dan disangkut lubang hidung sehingga menembusi belakang lehernya dan disangkut mata sehingga menembusi batang lehernya ialah kerana kerjanya sejak pagi menyebarkan pembohongan sehingga seluruh ufuk penjuru dunia. – [HR Ibn Hibban 655].

2. Beroleh siksaan di dunia dan akhirat

Firman Allah di dalam Surah An-Nur ayat 19: Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebahkan tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat; dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian).

Bagi membendung isu fitnah ini maka mereka perlu kepada:

1. Mengingati balasan yang dasyat yang disediakan bagi mereka yang melakukan fitnah dan menyebarkannya.

2. Melakukan semakan dan bertanya setiap isu yang berbangkit kepada ahlinya. Hal ini amat penting agar kita tidak terjebak di dalam fitnah mengenakan seseorang yang akhirnya kita sendiri menyesalinya.

3. Mendekati para alim ulama’ dan orang-orang soleh serta menjauhi orang-orang yang suka menyebarkan fitnah.

4. Berdoa kepada Allah dengan doanya: Ya Allah! Sesungguhnya aku memohon kepada-Mu perbuatan kebaikan, meninggalkan kemungkaran, kasihkan orang miskin dan Engkau ampunkan dosaku, Engkau rahmatiku dan Engkau terima taubatku. Jika Engkau menghendaki dengan hamba-hamba-Mu fitnah, maka matikanlah aku tanpa sebarang fitnah. – [HR Tirmizi 3233].

Bagi pembuat fitnah dan penyebar fitnah mereka kena sedar bahawa dengan sebab perbuatan mereka berapa ramai orang yang bercerai-berai, bergaduh antara adik beradik, memutuskan tali silaturrahim disebabkan oleh fitnah yang disebarkan.

Maka mereka haruslah sedar apa yang mereka lakukan maka mereka akan dapat balasannya sama ada di dunia ataupun di akhirat nanti.

Siksaan Kaki Fitnah..Hati-hatilah Semua, Media Sosial Antara Punca Manusia Diazab Allah

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Kebarangkalian komet pemusnah langgar Bumi meningkat- NASA

Wilayah di utara Arab Saudi dilitupi salji


Sebaran :

Leave a Reply