Gila kuasa saja tolak tawaran Muhyiddin – Hadi

Sebaran :

Gila kuasa saja tolak tawaran Muhyiddin – Hadi

Yang tolak tawaran Muhyiddin adalah ‘kelompok gila kuasa’, kata Hadi

Presiden PAS Abdul Hadi Awang menyelar pembangkang dan kalangan Ahli Parlimen Umno yang menolak tawaran kerjasama Muhyiddin Yassin sebagai “kelompok gila kuasa”.

Beliau mahukan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang telah memerintah selama 17 bulan, diberikan “masa” untuk menyelesaikan pelbagai masalah yang membelenggu rakyat.

“Kalangan yang menolak pelawaan (Muhyiddin) untuk bersatu padu menyelamatkan rakyat dan negara, demi memenuhi kehendak politik peribadi yang sempit, adalah kelompok gila kuasa yang tidak mempedulikan nyawa rakyat,” Hadi mendakwa dalam catatan Facebooknya.

PAS sekutu utama Muhyiddin dalam kerajaan PN yang kini terumbang ambing setelah dilaporkan kehilangan majoriti di Dewan Rakyat. Spekulasi bertebaran Muhyiddin akan mengumumkan peletakan jawatan sebagai perdana menteri esok.

PAS sebelum ini menolak keras kerjasama dengan Pakatan Harapan, khususnya DAP, dan kerap menyelar gabungan pembangkang itu sebagai tamak kuasa semata-mata.

Semalam, Naib Presiden Amanah Mahfuz Omar berkata tawaran Muhyiddin itu bermakna “PAS sedia bergantung pada DAP untuk kekal dalam kerajaan.”

Hadi tidak mengulas kenyataan Mahfuz itu, tetapi berkata tawaran Muhyiddin kepada semua parti politik bagi mendapatkan kepercayaan terhadap kerajaan PN seharusnya diterima secara positif.

“Selepas keadaan mengizinkan, maka barulah kita kembalikan mandat kepada rakyat untuk memilih kerajaan yang mereka mahu dengan selesa,” kata beliau.

Dalam mesejnya, Hadi terus menyelar pentadbiran kerajaan lalu yang didakwa menyebabkan negara dibelenggu pelbagai kemelut.

“Cukuplah menjadi pengajaran kepada rakyat terhadap kerajaan yang telah lama memerintah, sehingga mereka dibejati dengan penyakit rasuah.

“Kemudian, rakyat membuat perubahan kepada sebuah kerajaan yang menawarkan pelbagai janji, sehingga berani merombak asas Perlembagaan dan kedaulatan Islam, dan akhirnya telah dijatuhkan,” katanya merujuk era pentadbiran Barisan Nasional dan Pakatan Harapan.

Kerajaan PN ketika ini dikecam hebat oleh pelbagai pihak, termasuk pembangkang kerana dilihat gagal menguruskan pandemik Covid-19 yang setakat ini meragut nyawa lebih 12,000 dan mencetuskan krisis ekonomi berpanjangan.

Pembangkang turut menuduh kerajaan menggunakan badan penguatkuasa untuk menekan dan memperolehi sokongan ahli politik bagi memperkukuhkan sokongan kepadanya.

Jumaat lalu, Muhyiddin menawarkan pelbagai tawaran kepada pembangkang dan Umno, termasuk mengadakan pilihan raya umum selewat-lewatnya Julai depan, peruntukan sama rata kepada semua ahli Parlimen dan melaksanakan beberapa pembaharuan demokrasi.

Ini dengan syarat mereka bersetuju menyokong beliau dalam usul percaya di Parlimen.

Muhyiddin membuat tawaran itu setelah 15 Ahli Parlimen Umno menarik balik sokongan kepadanya, yang dikatakan menyebabkan beliau hilang sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, tawaran perdana menteri itu ditolak oleh semua parti pembangkang dan pimpinan Umno yang mendakwa ia cubaan Muhyiddin merasuah secara terbuka untuk kekal berkuasa. FMT

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Gila kuasa saja tolak tawaran Muhyiddin – Hadi


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Azwan Ali nak sound Munkar Nankir (Video)


Sebaran :

Leave a Reply