Resepi spagheti seafood sambal merecik

Sebaran :

Resepi spagheti seafood sambal merecik

Hidangan popular ini memang simple, tetapi banyak kafe yang selalu fail nak buat spagheti seafood sambal yang sedap.

Tambahan pula, mereka selalu caj harga yang sangat mahal! Memang tidak berbaloi dan mengecewakan.

Rasa yang cukup la yang buat resipi ni jadi lagi sedap dan kualiti tip top macam makan kat luar. Tapi sebab covid kita masak je kat rumah lagi best!

Jom cuba resipi spagheti seafood sambal oleh Chef Norman Musa ini. Sangat senang dan bahan pun mudah didapati. Jom cuba!

BAHAN

200 gm spageti – rebus
½ sudu besar bawang putih – tumbuk
4 biji tomato ceri
20 gm kacang panjang
5 batang pak choy
2 ekor udang
½ ekor sotong – potong tiga
5 ketul lala
4 sudu besar sambal
1/3 cawan air
1/8 sudu besar emping cili
1/8 sudu besar lada sulah
Sedikit minyak zaitun
Garam

CARA
1.Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga wangi dan keemasan.

2.Masukkan lala, sotong, udang, kacang panjang, tomato ceri dan pak choy. Kacau sehingga masak.

3.Masukkan sambal, air, spageti, emping cili, lada sulah dan garam secukup rasa. Gaul sehingga sebati.

Resepi oleh Chef Norman Musa

Resepi spagheti seafood sambal merecik


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Muhyiddin berundurlah secara terhormat – Najib Razak


Sebaran :

Leave a Reply