Mitos Atau Fakta? Tidak Pakai Bra Punca Kanser Payudara

Mitos Atau Fakta? Tidak Pakai Bra Punca Kanser Payudara

MEMAKAI bra adalah perkara yang tidak pernah ditinggalkan oleh kaum wanita meskipun adakalanya pemakaian pakaian dalam itu tidak selesa, namun ia satu kemestian apatah lagi sekiranya melakukan aktiviti di luar rumah.

Selain itu, ramai wanita percaya bahawa tindakan tidak memakai bra boleh memberi pengaruh buruk kepada payudara mereka. Benarkah fakta itu?

Pakar kesihatan payudara, Dr Cassann Blake menjelaskan bahawa tiada kesan negatif terhadap kesihatan payudara wanita sekiranya mereka tidak memakai bra.“Ramai orang percaya tidak pakai bra boleh menyebabkan kanser payudara, ia mitos,” katanya.

Bra

Pemilihan bra yang sesuai juga sangat penting bagi memastikan kesihatan payudara terjamin.

Faktanya adalah memakai pakaian dalam atau pun tidak, ia langsung tidak memberi risiko kepada payudara dan penyakit berkaitan dengannya.

Ini termasuklah ada menganggap memakai bra sepanjang masa dapat membentuk payudara lebih cantik selain mengelakkan ia daripada mengendur.

Bagaimanapun kata Dr Blake, wanita yang mempunyai saiz payudara yang besar, adalah lebih baik memakai bra kerana ia dapat membantu meringankan serta mencegah sakit punggung akibat menanggung saiz payudara yang berat.“Memakai baju dalam ketika bersenam juga membantu dalam hal ini,” katanya.

Kesalahan biasa ketika memakai baju dalam!

Ramai wanita yang memakai bra dengan ukuran yang salah. Hal ini sebenarnya yang menyebabkan masalah kata Dr Blake.

can-fibroadenomas-turn-into-breast-cancer

Tabiat tidak memakai bra bukan punca kepada kanser payudara.

“Ketika anda memakai ukuran yang salah termasuk jenis underwire, perkara itu yang boleh memicu rasa sakit pada payudara,” ujarnya.

Manakala ketika menjalani aktiviti bersukan, sports bra adalah lebih sesuai kerana ia membantu meminimumkan pergerakan payudara.Ini kerana jelasnya, ketika seorang wanita banyak bergerak ketika bersenam, ia mungkin boleh memberi kesan kepada sakit pada payudara dan bahagian punggung.

Mitos Atau Fakta? Tidak Pakai Bra Punca Kanser Payudara


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Siti Nordiana buat laporan polis

Buka parlimen: Kuasa atau rakyat? [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker