Polis akan ambil keterangan doktor kontrak sertai hartal

Polis akan ambil keterangan doktor kontrak sertai hartal

Beberapa doktor kontrak yang mengambil bahagian dalam mogok hari ini dimaklumkan bahawa mereka akan dipanggil oleh polis untuk merakam kenyataan tidak lama lagi.

Jurucakap Gerakan Hartal Doktor Kontrak di Hospital Kuala Lumpur (HKL) berkata, semua peserta mogok bersurai pada 12.08 tengah hari, sejam selepas “walk-out” bermula.

“Polis mengambil maklumat sebilangan peserta,” kata doktor junior yang tidak mahu dinamakan.Setakat ini, tambahnya, tiada ahli Gerakan Hartal ditahan.

Gerakan tersebut sebelum ini memberi kerajaan masa 26 hari untuk menyelesaikan isu membabitkan mereka atau mereka akan mogok hari ini.

Antara tuntutan dibuat para doktor kontrak adalah diberikan laluan kerjaya yang adil dan faedah yang sama seperti doktor berjawatan tetap.

Sebelum ini dilaporkan doktor di Hospital Serdang diberi amaran agar tidak menyertai mogok berkenaan.Portal berita The Malaysian Insight turut melaporkan bahawa Cawangan Khas dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) akan dikerahkan ke hospital untuk memantau keadaan dan bersedia untuk menahan petugas kesihatan yang tidak mengikut arahan. FMT

Polis akan ambil keterangan doktor kontrak sertai hartal


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU
Dalam masa 6 jam, 20 amaran terhadap doktor kontrak

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker