SKMM dan CyberSecurity Malaysia akan siasat Audio Zahid-Anwar jika dilaporkan

ARAU: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) atau CyberSecurity Malaysia masih belum menerima laporan berhubung rakaman audio yang didakwa perbualan antara Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi bersama Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, siasatan berhubung perkara tersebut hanya akan dilakukan selepas mereka menerima laporan.

“Kita tunggu, kalau ada laporan dibuat, biasanya kes-kes seperti ini akan disiasat di bawah CyberSecurity.

“Setakat ini, saya tahu belum ada laporan dibuat. Tidak mudah (untuk mengambil tindakan kepada penyebar), kalau ada laporan kita akan siasat. Laporan polis melibatkan kes itu kita tidak tahu, tapi di pihak kami masih belum ada laporan,” katanya ketika ditemui selepas menghadap Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail di Istana Arau di sini semalam.

Berangkat sama, Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Sejak kelmarin, tular rakaman kira-kira empat minit melibatkan suara mirip Ahmad Zahid dan Anwar berhubung apa yang berlaku pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 pada akhir bulan lalu.

Anwar, Zahid dicadang contohi Najib sumpah laknat di Masjid

Dalam rakaman tersebut, suara mirip Anwar didengar memuji individu yang memiliki suara seakan Ahmad Zahid kerana berjaya mengendalikan PAU.

Selain itu, suara yang didakwa Ahmad Zahid itu berkata, apa yang diucapkan ketika PAU hanya bersifat taktikal.

Bagaimanapun Ahmad Zahid dan Anwar telah menafikan suara dalam audio berkenaan adalah miliknya dan masing-masing berkata akan membuat laporan polis.

Rakaman audio: 20 tahun dalam PKR, saya percaya itu suara Anwar, kata Zuraida

Mengulas mengenai kunjungan hormat beliau mengadap Raja Perlis, Saifuddin memberitahu, antara topik yang dibincangkan bersama Tuanku Syed Sirajuddin ialah berkaitan kesalinghubungan internet dan perkembangan ekonomi digital.

“Saya mendapat maklum Tuanku Raja Perlis memang sangat berminat bukan saja soal kesalinghubungan, tetapi juga kemajuan Perlis dari segi ekonomi digital. Saya juga memohon titah nasihat daripada baginda mengenai perkara yang boleh ditambah baik di Perlis, terutama hal-hal yang menjadi tanggungjawab kementerian itu dan agensi di bawahnya,” katanya.

 

Rakaman audio modus operandi alih pandangan ketidakcekapan PN

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker