Suu Kyi didakwa terima wang haram RM2.5 juta, 11kg emas

RANGON: Pemerintah junta tentera Myanmar pada Khamis menuduh Aung San Suu Kyi menerima wang haram berjumlah AS$600,000 (RM2.5 juta) dan 11 kilogram (kg) emas di bawah tuduhan baharu dilemparkan Tatmadaw selepas lebih sebulan beliau ditahan.

“Kami mendapat maklumat tentang perkara itu. Suruhanjaya Antirasuah kini sedang melancarkan siasatan,” kata jurucakap pemerintah junta tentera, Zaw Min Tun.

Sebelum ini, penerima Hadiah Nobel Keamanan pada tahun 1991 itu telah berdepan empat pertuduhan termasuk melanggar undang-undang bencana alam dan berkongsi maklumat yang mencetuskan ketakutan pada orang ramai.
Dalam perkembangan berkaitan, seramai sembilan lagi penunjuk perasaan maut ditembak di bawah tindakan kekerasan oleh pasukan keselamatan yang semakin berleluasa, sekali gus menjadikan angka korban kini mencecah lebih 60 orang dan kira-kira 2,000 ditahan.

Sementara itu, laporan pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International mendakwa pasukan keselamatan di Myanmar menggunakan ‘senjata di medan perang’ ke atas penunjuk perasaan tidak bersenjata dan melakukan pembunuhan yang dirancang.

Laporan tentang kekejaman itu didedahkan Amnesty berdasarkan analisis terhadap 55 rakaman video di beberapa bandar termasuk Mandalay dan Yangon bertarikh 28 Februari hingga 8 Mac lalu.“Ia bukan lagi taktik baharu, namun pembunuhan ke atas penunjuk perasaan itu dilakukan di tempat terbuka secara terang-terangan. Ia jelas tindakan jenayah kemanusiaan,” ujar Pengarah Tindak Balas Krisis badan itu, Joanne Mariner.

Amnesty turut menyelar penggunaan senjata api yang tidak sesuai digunakan ke atas peserta protes termasuk senapang ringan, senapang penembak tepat dan senapang separa automatik.

“Senjata digunakan Tatmadaw menunjukkan taktik berbahaya dan disengajakan. Krisis di Myanmar sudah semakin buruk,” tegasnya lagi.

Susulan tindakan kekerasan yang semakin berleluasa, Amnesty menggesa Majlis Keselamatan PBB supaya campur tangan untuk bertindak tegas terhadap Tatmadaw.Etnik Rohingya rai penahanan Suu Kyi

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker