Hajiji, figura tidak asing dalam arena politik Sabah

KOTA KINABALU – Datuk Seri Hajiji Mohd Noor yang mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah Ke-16 hari ini adalah nama yang tidak asing lagi dalam arena politik Sabah sejak mula melibatkan diri 30 tahun lalu.

Sebenarnya tidak pernah terlintas di hati anak kelahiran Kampung Serusup, Tuaran itu untuk bergelar wakil rakyat dan ahli politik kerana lebih selesa bertugas sebagai pegawai kerajaan.

“Saya tidak pernah terfikir mahupun bercita-cita menjadi ahli politik. Cukuplah menjadi pegawai kerajaan sahaja. Tetapi ini sudah ketentuan Tuhan,” katanya dalam satu temu bual baru-baru ini.Antara jawatan penting dalam kerajaan negeri Sabah yang pernah disandangnya ialah Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah dan pembantu menteri dalam pelbagai kementerian seperti Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Jabatan Ketua Menteri dan Kementerian Kewangan.

Beliau memberanikan diri untuk menjejakkan kaki ke kancah politik seawal usia 30-an dan aktif dalam isu politik Sabah melalui platform Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) sehingga diangkat menjadi calon dan memenangi kerusi Sulaman dengan majoriti 281 undi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) ketujuh pada tahun 1990.

Sejarah politik graduan dari University of New Hampshire, Amerika Syarikat itu kemudian dipahatkan bersama-sama UMNO pada 1993 dan memenangi kerusi yang sama selama tujuh penggal bersama-sama UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

BN berkorban, Hajiji Ketua Menteri Sabah yang baharu, angkat sumpah 10.30 esokHajiji, 65, pernah memegang beberapa jawatan penting di dalam kedua-dua parti antaranya Ketua UMNO Bahagian Tuaran, Pengerusi UMNO Sabah dan kini Ketua Bersatu Sabah selain Pengerusi Perikatan Nasional Sabah.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lepas beliau memperoleh 12,966 undi mengalahkan dua pencabar lain iaitu Abdullah Sani Daud (Warisan) yang mendapat 5,192 undi dan calon Parti Harapan Rakyat Sabah Arifin Harith (467 undi).

Beliau yang menoktahkan cintanya kepada Datin Julia Salag juga bapa kepada tiga anak lelaki dan seorang anak perempuan serta 12 orang cucu itu telah mengetuai PN buat pertama kalinya bertanding dalam gelanggang Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16.Pada PRN ke-16 ini, karisma, kepimpinan dan keperibadian Hajiji yang sentiasa mesra rakyat selain komited dalam menggalas tanggungjawab sebagai wakil rakyat di kawasan itu terus menambat hati penduduk DUN Sulaman apabila beliau memperoleh 5,919 undi dalam persaingan tiga penjuru.

Beliau menewaskan anak saudaranya, Datuk Aliasgar Basri daripada Warisan yang mendapat 2,820 undi manakala calon Parti Cinta Sabah (PCS), Datuk Rekan Hussien (253 undi). – Bernama

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker