Retorik bermusim Annuar Musa

Retorik bermusim Annuar Musa

Kenyataan Pengerusi Muafakat Nasional (MN) Annuar Musa perpaduan sebenar hanya wujud apabila PAS, Bersatu dan Umno bertaut kembali hanya retorik bermusim, kata penganalisis.

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata, sebaliknya PAS iaitu parti disertai Annuar kini bimbang kerjasama Umno dan Pakatan Harapan (PH) semakin diterima rakyat.“PAS dilihat terdesak untuk mendapatkan sokongan memandangkan isu dalaman dan penurunan populariti semakin terserlah. Dengan mengajukan idea perpaduan, PAS cuba menutup kelemahan ini,” katanya kepada FMT.

Selasa lalu, Annuar berkata perpaduan sebenar hanya wujud apabila PAS, Bersatu dan Umno bertaut kembali dengan mengutamakan nasib bangsa, agama serta negara bukannya individu.

Annuar yang dipecat Umno pada Disember 2022 sebelum menyertai PAS berkata, beliau tidak pernah kecewa atau berputus asa dalam memperkukuhkan perpaduan politik Melayu dan menghidupkan konsep MN.

Dalam pada itu, Awang berkata ‘gesaan’ penyatuan tersebut mencerminkan pemimpin PAS terus menggunakan isu perpaduan sebagai alat politik tanpa menawarkan penyelesaian konkrit kepada masalah dihadapi rakyat.Katanya, dalam konteks PRK Sungai Bakap, strategi itu nampaknya berfokus untuk memobilisasi undi Melayu dengan memperkuatkan naratif perpaduan.

Bagaimanapun, beliau berkata strategi Annuar yang meminta ketiga-tiga parti bersatu belum dipastikan keberkesanannya terhadap pengundi bukan Melayu, dan menjangkakan mereka tidak terpengaruh dengan retorik dimainkan timbalan pengarah pilihan raya PAS itu.

Sementara itu, Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata mustahil untuk Umno bersatu semula bersama PAS dan Bersatu, berdasarkan kerjasama pernah dijalinkan ketika dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Kenyataan supaya ketiga-tiga parti itu bertaut mungkin boleh makan diri sendiri. Sebab kita tahu kenapa perpecahan dalam MN sebelum ini,” katanya.Umno dan PAS pernah bekerjasama bawah MN selepas PRU14 sebelum hubungan kedua-duanya tegang pada 2020.

Perkembangan itu apabila PAS menyertai PN diterajui Bersatu, sekali gus mahu parti serpihan Umno tersebut turut menyertai MN.

Umno membantah keras tindakan PAS itu kerana menganggap Bersatu pengkhianat yang berusaha ‘membunuhnya’.

Ketika ini, Umno menjadi sebahagian komponen kerajaan perpaduan diterajui Anwar Ibrahim selain PH, manakala PAS kekal di blok pembangkang bawah PN. FMTRetorik bermusim Annuar Musa

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Kakak dedah kedaifan hidup Mila Jirin, keluargaBudak ‘intern’ sepak senior miang

Umpama ‘pertemuan’ di MahsyarRamai tertipu dengan model jelita rambut pink

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker