Anwar cadang pertimbang tahanan rumah Najib lepas kes 1MDB selesai

Anwar cadang pertimbang tahanan rumah Najib lepas kes 1MDB selesai

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berpandangan bahawa Yang di-Pertuan Agong hanya patut mempertimbangkan tahanan rumah kepada Najib Razak selepas kes 1MDB selesai.

Menegaskan dia tidak akan sesekali mengenepikan kuasa Agong, Anwar berkata syornya itu hanya akan dikemukakan jika diminta oleh baginda.“Jika Agong meminta nasihat saya, saya akan berkata, Tuanku, lalui proses itu,” katanya semasa wawancara dengan Bloomberg di Forum Ekonomi Qatar semalam.

Anwar menekankan tentang kepentingan melalui proses sewajarnya dengan memetik keputusan Agong sebelum ini mengurangkan sebahagian hukuman Najib.

Dia menasihatkan Agong melayan permohonan Najib seperti mana-mana rakyat biasa yang merayu kepada Lembaga Pengampunan.

Tegas Anwar dia telah memberikan Najib semua kemudahan yang ada di penjara.Dengan keselesaan itu, bagaimanapun kata Anwar, penjara tetap penjara.

Katanya, sebagai bekas banduan dia mengetahui berkaitan perkara itu.

Pada 1999, Anwar disabitkan atas kesalahan rasuah dan dijatuhi hukuman enam tahun. Selepas itu, dia berdepan hukuman penjara sembilan tahun lagi selepas disabitkan dengan kesalahan liwat.

Anwar dibebaskan oleh Mahkamah Persekutuan daripada tuduhan liwat pada 2004 tetapi sekali lagi disabitkan pada 2014 dan kemudiannya diberikan pengampunan penuh diraja dan dibebaskan pada 2018.Najib berdepan empat pertuduhan salah guna kuasa dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM2.27 bilion daripada 1MDB, syarikat pelaburan negara yang dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan.

Najib memfailkan semakan kehakiman berhubung pelaksanaan titah adendum (tambahan) Agong berhubung tahanan rumah.

Agong sebelum ini memberi separuh pengurangan hukuman kepada enam tahun serta dendanya daripada RM210 juta kepada RM50 juta kepada Najib.

Sementara itu, Anwar turut menolak dakwaan bahawa pentadbirannya sedang bergolak, terutamanya mengenai gesaan supaya Najib diberikan tahanan rumah.Membangkitkan kemenangan baru-baru ini dalam pilihan raya kecil Kuala Kubu Baharu sebagai bukti kestabilan kerajaannya.

“Kami menang dengan selesa. Ini bermakna, sekali lagi, jangan pandang rendah kebijaksanaan orang ramai,” katanya. Mk

Anwar cadang pertimbang tahanan rumah Najib lepas kes 1MDB selesai

Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Kid dan Din tipu, Denden terperangkap – Amy

Netizen kecam Ning Baizura tak kenal RafahPunca Aliff curang kerana kesan selalu dibuli di sekolah – Aisyah Aziz

Geng bertopeng bagi ikan Siakap percuma (Video)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker