Waris mangsa tragedi Batang Kali tanya mana keadilan?

 

Waris kepada mangsa terkorban tragedi tanah runtuh di Batang Kali, tahun lalu berharap laporan penuh siasatan yang bakal didedahkan esok dapat memberi keadilan buat mereka.

Bercakap kepada FMT, Nurhazita Kamarulzaman, iaitu adik kepada Nurul Azwani, berharap perkara sebenar dapat terungkai meskipun kenyataan oleh jawatankuasa kerajaan hari ini memaklumkan siasatan tidak menemui bukti kukuh menunjukkan aktiviti manusia salah satu faktor penyumbang kejadian berkenaan.

“Pihak kami sekeluarga berharap akan mendapat keadilan yang sebetulnya selepas laporan penuh dikeluarkan nanti,” katanya.

Azwani, 31, yang merupakan pekerja kantin di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Mun Choong, antara 92 mangsa yang terkorban dalam kejadian tanah runtuh di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm, Batang Kali pada 16 Dis tahun lepas.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat Zahid Hamidi berkata siasatan Jawatankuasa Kumpulan Kerja Tanah Runtuh (JKKTR) tidak menemui bukti kukuh menunjukkan aktiviti antropogenik salah satu faktor penyumbang kepada kejadian tanah runtuh itu.

Menurutnya analisis forensik mendapati kejadian hujan faktor pencetus utama, yang menyebabkan kegagalan cerun.

JKKTR yang ditubuhkan bagi menjalankan kerja penyiasatan diketuai cawangan Kejuruteraan Cerun Jabatan Kerja Raya dan disertai Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia, Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Meteorologi Malaysia, dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), serta badan-badan profesional.

Laporan penuh siasatan itu boleh diakses orang ramai melalui laman sesawang Nadma mulai 10 pagi esok.

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

“Korang punca, semua rahsia dalam poket aku” – Ramli MS

PU Abu cerai 2 isterinya

Janna Nick dan Izzue Islam dikritik perlekeh GV10

Sarimah tegur pengacara mana tu?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker