Muktamar: Hanya MN mampu rampas Selangor, Bersatu tiada kekuatan

ALOR SETAR: Bersatu perlu “mengalah” dengan hanya bertanding di sebilangan kecil kerusi di Selangor bagi menghidupkan semula Muafakat Nasional (MN) dan meningkatkan peluang merampas pentadbiran negeri paling maju itu.

Ia dicadangkan perwakilan PAS ditemui FMT di Muktamar PAS ke-68 yang masih menaruh harapan kerjasama Umno dan PAS menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15), susulan pertikaian tercetus disebabkan Bersatu yang menjadi duri dalam daging dalam hubungan berkenaan. Mereka mencadangkan majoriti kawasan dibahagikan antara Umno dan PAS sesuai dengan kekuatan jenteranya yang besar dan sudah lama bertapak.

Yang Dipertua PAS Sabak Bernam Sallehen Mukhyi berkata mengikut senario di Selangor, satu-satunya cara menewaskan PH dengan sekurang-kurangnya majoriti mudah adalah menerusi penyatuan Umno, PAS dan Bersatu yang sedia dilaksanakan akar umbi.

Menurutnya, perkara itu turut diakui Pengerusi Umno Selangor Noh Omar dalam beberapa kenyataannya yang cenderung bersama PAS, dan pada masa sama memberi ruang kepada Bersatu kerana merasakan tidak cukup yakin sekiranya Umno bergerak solo.

“Kalau diberi pilihan di Selangor, kita nak ketiga-tiga sekali. Lupakan dulu sengketa dan cuma beri beberapa tempat kepada Bersatu sementara yang lain bahagi antara Umno dan PAS.

“Mungkin kita (PAS) juga tidak perlu banyak kerusi. Saya rasa macam Bersatu pun kena sedar kekuatannya,” katanya yang menolak idea bekerjasama dengan PH seperti dicadangkan Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin, dan jajaran baharu hendak dibuat Umno berdasarkan kerusi dimenanginya pada PRU15 nanti.

Sallehen adalah bekas Pesuruhjaya PAS Selangor dan bekas exco kerajaan negeri ketika era pemerintahan Pakatan Rakyat (PR) iaitu gabungan PAS, PKR dan DAP sebelum mereka berpecah pada pilihan raya umum 2018 .

Seorang perwakilan dari Petaling Jaya yang hanya mahu dikenali sebagai Razali senada dengan Sallehen dan berpendapat gabungan Umno dan PAS di bawah MN serta Bersatu boleh memberi kemenangan sekurang-kurangnya majoriti mudah untuk membentuk kerajaan Selangor.

Beliau menyifatkan kenyataan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi yang mahu bergerak solo sebagai wayang apabila Noh, pemimpin Umno negeri masih menaruh harapan terhadap MN kerana sedar peluang BN menang agak tipis.

“Bersatu di Selangor tiada kekuatan pun, kalau kata menumpang marah pula nanti. Contoh di kawasan kami, mereka tiada cawangan tetapi kita ambil pendekatan saling membantu sebab sudah berkawan,” katanya yang mengakui ada rundingan dengan Bersatu supaya berkompromi dan memberi laluan kepada Umno untuk menjayakan kerjasama itu.

Pada 7 Mei lalu, Noh dilaporkan berkata Umno dan PAS mesti bekerjasama menerusi MN untuk merampas semula Selangor, yang disasar mampu memenangi lebih daripada 30 kerusi DUN. Bagaimanapun pada 8 Jun, beliau mengesahkan formula agihan kerusi antara Umno dengan PAS negeri tidak lagi terpakai susulan penyertaan PAS ke dalam Perikatan Nasional (PN).

Pada pilihan raya umum 2018, PH menguasai 50 daripada 56 kerusi DUN Selangor, namun jumlah itu berkurangan kepada 40 selepas ‘Langkah Sheraton’ dua tahun kemudiannya yang menyaksikan Bersatu keluar dari gabungan itu.

Beberapa wakil rakyat turut keluar parti seperti bekas menteri besar Azmin Ali (Bukit Antarabangsa) yang menyertai Bersatu dari PKR. Lima ADUN PH turut menyertai Pejuang, Parti Bangsa Malaysia (PBM), Warisan manakala seorang menjadi wakil rakyat bebas.

Komposisi baharu pembangkang meliputi Barisan Nasional (lima), Bersatu (empat), PBM dan Pejuang masing-masing dua serta satu kerusi untuk PAS, Warisan dan bebas.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Ibu Puteri Balqis Bongkar Sikap Jahat Bekas Suami (Video)

Bapa Puteri Balqis lapor polis isu gangguan seksual

Khairy bertanding di Seremban? Pasti panas

Related Articles

Back to top button
%d

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker