PAS tolak guna logo biru tua Perikatan Nasional

PERBAHASAN Muktamar Pas Ke-68 di Alor Setar Kedah menyaksikan sejumlah besar perwakilan tolak dengan lambang yang bakal digunakan parti itu dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Isu itu mula dibangkitkan oleh Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor pada Muktamar Pemuda apabila menyifatkan ramai pengundi dan penyokong akar umbi alah kepada warna biru tua kerana lambang Perikatan Nasional (PN) hampir sama dengan lambang Barisan Nasional (BN).

Gesaan itu diteruskan oleh perwakilan Kedah, Kelantan, Selangor dan Pahang pada muktamar kali ini, dengan rata-rata meminta supaya lambang bulan diketengahkan oleh pucuk pimpinan parti.

Wakil Kedah menyifatkan lambang Pas menjadi faktor kemenangan parti pada PRU14 manakala wakil Selangor meng­anggap logo Pas boleh diterima oleh semua pihak termasuk penyokong Pakatan Harapan (PH) jika dibandingkan dengan lambang Perikatan Nasional (PN).

Wakil Pahang pula menca­da­ng­kan agar parti-parti dalam komponen PN seperti Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menggunakan lambang Pas.

Ini jelas menunjukkan bahawa akar umbi parti tidak boleh menerima penggunaan lambang PN sehingga memaksa Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang mempertimbang semula penggunaan logo tersebut.

Dalam pada itu, hanya dua perwakilan menyentuh isu Muafakat Nasional (MN) iaitu kerjasama politik antara Pas dan UMNO sepanjang perbahasan Ucapan Dasar Presiden yang berlangsung dua hari.

Wakil Selangor meminta pu­cuk pimpinan parti itu berun­ding dalam MN bagi menyelesaikan pembahagian kerusi supaya Pas dapat bertanding satu lawan satu.

Wakil Pulau Pinang pula menggesa pimpinan parti mencari jalan bagi menyatukan parti itu dengan UMNO dan Bersatu bagi mengelak­kan kemenangan berpihak kepada Pakatan Harapan (PH).

Ini bermakna, rata-rata akar umbi Pas tidak begitu bimbang dengan isu MN sebaliknya bersedia dengan pertembungan lebih satu lawan satu walaupun perlu berdepan dengan UMNO pada PRU15. – UTUSAN

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Benarkah Iskandar Zulqarnain adalah Alexander The Great? Bhg 3

Soo Wincci rasa tenang masuk masjid

Kehilangan pasangan hidup selepas 19 hari berkahwin

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker