Kenali Mohammad Salman, pemilik Newcastle

Sebaran :

Kenali Mohammad Salman, pemilik Newcastle

LONDON: Proses ambil alih kelab Newcastle United oleh pemilik dari Arab Saudi yang sebelum ini tertangguh akhirnya selesai selepas negara Teluk itu menarik semula larangan terhadap saluran penyiaran sukan dari Qatar, beIN Sports.

Dana Pelaburan Awam (PIF) Arab Saudi yang menyumbang dana terbesar milik Mohammad Salman, kini memiliki 80 peratus saham kelab itu.

Tetapi siapa Mohammad Salman, yang sanggup berhabis 305 juta pound (RM1.74 bilion) membeli pasukan Liga Perdana Inggeris itu?

Beliau adalah putera Raja Salman Abdulaziz Al Saud yang mana keluarganya dikatakan memiliki kekayaan bernilai sekitar £1 trilion (RM5.7 trilion).

Ini bermakna Mohammad, 34, mempunyai selera besar untuk membelanjakan wangnya.

Majalah Playboy melaporkan beliau menghabiskan ratusan juta ringgit sebelum ini untuk membeli kapal layar mewah, rumah di Perancis dan beberapa lukisan menakjubkan ketika menjalani kehidupan mewah.

Ini bermaksud dia juga mempunyai kenalan berkedudukan tinggi termasuk di Rumah Putih – yang mana dia bertemu dengan mantan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump yang digelarnya sebagai kawan.

1. Rumah termahal di dunia

Pada 2015, dunia merasa kagum apabila pembeli yang tidak disebut nama membeli ‘istana’ mewah bernilai £230 juta (RM1.3 bilion) di bahagian barat Perancis.

Pada masa itu, ia dicatatkan sebagai penjualan termahal di dunia.

Dua tahun kemudian, laporan muncul bahawa pembeli itu adalah Mohammad yang jatuh cinta dengan Chateau Louis XIV seluas 50,000 kaki persegi ketika dalam lawatan kerjanya.

Tempat penginapan itu mempunyai 10 bilik tidur, kolam renang di bahagian dalam dan luar, perpustakaan dan dikelilingi akuarium.

2. Kapal mewah Serene

Tidak takut mengeluarkan wang tunai, Putera Mahkota ini dilaporkan menyerahkan £380 juta (RM2.1 bilion) kepada hartawan Russia, Yuri Shefler untuk membeli sebuah kapal mewah pada 2015.

Serene adalah salah satu kapal terbesar di dunia, dengan panjang keseluruhan 439 kaki 4 inci dan lebar 60 kaki.

Namun, baru-baru ini ia mengalami kerosakan ketika berlayar di kawasan cetek di Laut Merah.

3. Lukisan Da Vinci

Seperti kebanyakan orang kaya, Mohammad sangat menyukai seni. Namun, ada misteri mengenai perkara ini.

Pada 2017, dilaporkan bahawa seseorang membeli lukisan Leonardo Da Vinci yang jarang berlaku dengan harga £340 juta (RM1.9 bilion) bagi pihak Putera Mahkota.

Jumlah itu menjadikan karya seni Da Vinci, Salvator Mundi sebagai penjualan lukisan paling mahal yang pernah ada.

Laporan itu dinafikan oleh pelelong dengan lukisan berkenaan kini berada di muzium Louvre di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

4. Hubungan bersama Trump

Anda tidak akan berada lebih tinggi daripada Rumah Putih. Putera Mahkota mengembara ke seluruh dunia untuk perniagaan politik, bertemu dengan beberapa individu yang memiliki pengaruh terbesar di dunia.

Donald Trump mungkin terkunci dalam perbalahan dengan masyarakat Arab Saudi mengenai kehilangan wartawan, Jamal Khashoggi yang dibunuh pada 2018, namun Mohammad menawarkan sokongan kepadanya.

Dia mengunjungi bekas Presiden AS itu untuk membincangkan larangan yang dibuat negara Islam ketika itu.

Selepas pertemuan itu, Putera Mahkota mendedahkan bahawa dia menganggap Trump sebagai teman sejati umat Islam di seluruh dunia.

5. Empat isteri

Mohammad menjalani kehidupan yang sangat peribadi.

Dia dikatakan berkahwin dengan Sarah Mashhoor, yang dikenali sebagai ‘Barbie Princess’ pada 2008 dan mereka mempunyai empat anak.

Namun, dia tidak membawanya dalam lawatan kerja.

“Saya mahu anak-anak saya menjalani kehidupan yang sangat normal daripada tumpuan, tekanan politik dan perhatian,” katanya pada sidang media bersama Presiden Perancis, Emmanuel Macron pada April 2018.

“Saya mahu mereka menjalani kehidupan yang sangat normal, dan isteri saya mahukan perkara sama,” tambahnya.

Laporan di tanah airnya mendakwa bahawa dia mempunyai empat isteri – namun, perkara itu tidak pernah disahkan. BH

Kenali Mohammad Salman, pemilik Newcastle


Sebaran :

Leave a Reply