Wan Fayhsal pujuk saya sokong Muhyiddin sebelum didakwa

Wan Fayhsal pujuk saya sokong Muhyidin sebelum didakwa – Syed Saddiq

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menghadapi tuduhan menyeleweng dana Bersatu, mendakwa Ketua Pemuda Bersatu (Armada) Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal memujuknya untuk kembali kepada parti itu dan menyokong kerajaan Perikatan Nasional.

Dakwa Syed Saddiq, ajakan itu dibuat sebelum dia didakwa di mahkamah.

Syed Saddiq yang juga bekas ketua Armada berkata, sekiranya dia benar-benar mencuri dana parti, mengapa pada masa sama dia diminta untuk menyertai semula parti tersebut.

“Ketua Armada (yang juga ) timbalan menteri, Wan Ahmad Fayhsal datang ke rumah saya sebelum saya dituduh untuk pujuk saya kembali ke Perikatan Nasional dan (menyokong) Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

“Saya rasa kalian boleh fikirkan, kalau betullah saya curi duit parti, kenapa nak suruh saya kembali menyokong?

“Dan ibarat seorang CEO (ketua pegawai eksekutif) syarikat yang pecah amanah (CBT), curi duit syarikat tapi pada masa sama nak kekalkan.

“Kalau dah curi, buat apa nak kekalkan? Memang dah kena buang,” katanya kepada pemberita, yang turut disiarkan melalui siaran langsung Facebook hari ini.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=142036034659619&ref=notif¬if_id=1628128059204001¬if_t=live_video
Terdahulu di Mahkamah Sesyen di Johor Bahru, Johor, Syed Saddiq yang juga bekas menteri belia dan sukan sewaktu pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan menyeleweng RM100,000, selepas pertuduhan tersebut dikemukakan terhadapnya.

Mengulas lanjut mengenai dakwaannya terhadap Wan Ahmad Fayhsal itu, pengasas parti Perikatan Demokratik Malaysia (Muda) itu menyifattan pertuduhan itu sebagai tekanan politik.

“Tekanan politik seperti ini, ugutan saya tak akan tunduk kerana saya percaya saya berada di pihak yang benar,” katanya.

Dia juga mencadangkan supaya pemberita mendapatkan respons balas daripada Wan Ahmad Fayhsal.

“Kalau dia nafikan akan ada kenyataan dan susulan,” katanya.

Syed Saddiq turut mengajukan soalan yang sama kepada Wan Ahmad Fayhsal melalui ciapan di Twitter.

“Kalau saya ni jahat sangat curi duit Armada, kenapa datang jumpa saya sebelum saya didakwa untuk sokong perdana menteri?

“Kebenaran akan terserlah. Berseronoklah dengan ‘surat sokongan’ anda sementara masih ada masa),” ciapnya terhadap status Wan Ahmad Fayhsal yang menghentamnya berhubung dakwaan penyelewengan dana Bersatu.

Kalau saya ni jahat sangat curi duit Armada, kenapa datang jumpa saya sebelum saya didakwa untuk sokong Perdana Menteri?

Truth will prevail.

Enjoy your “Surat sokongan” while it last. https://t.co/VJWrCW9s25

— Syed Saddiq (@SyedSaddiq) August 4, 2021
Malaysiakini sedang cuba mendapatkan respons balas dari Wan Ahmad Fayhsal berhubung dakwaan Syed Saddiq itu.

Sementara itu, peguam Syed Saddiq, Gobind Singh Deo hari ini berkata mahkamah membenarkan kedua-dua kes berhubung tuduhan yang melibatkan RM100,000 itu dibicarakan di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur selepas pihaknya pendakwa membuat permohonan tersebut.

Pada 22 Julai, Syed Saddiq didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas dua tuduhan menyalahgunakan dana Bersatu bernilai RM1.12 juta dan RM120,000. Mk

Wan Fayhsal pujuk saya sokong Muhyiddin sebelum didakwa


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Langkah Seri Pacific, gerakan musuh dalam selimut

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker