Henti beri gambaran indah mengenai kadar vaksinasi negara – Yeo Bee Yin

Henti beri gambaran indah mengenai kadar vaksinasi negara - Yeo Bee Yin

Henti beri gambaran indah mengenai kadar vaksinasi negara – Yeo Bee Yin

Kerajaan perlu memberi kemas kini harian kadar vaksinasi negara, bukannya membuat pengumuman pada hari-hari apabila kadarnya tinggi, kata bekas menteri sains, teknologi dan inovasi Yeo Bee Yin.

Ini susulan pengumuman Menteri Penyelaras Program Imunisasi Kebangsaan Khairy Jamaludin bahawa kadar vaksinasi negara mencecah angka 99,000 dos baru-baru ini.

Dalam kenyataan di Facebook, Yeo berkata, beliau dapati kerajaan cenderung untuk mengumumkan kadar vaksinasi harian pada hari-hari ia tinggi untuk memberi gambaran indah berbanding realiti di lapangan.Merujuk kepada graf kadar vaksinasi harian yang dilaporkan oleh Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) bagi bulan Mei beliau berkata, terdapat hari-hari yang menyaksikan kadar vaksinasi tidak mencapai angka 100,000 dos.

“Sesetengah orang mungkin tidak menyedari bahawa pada hari sebelumnya, ia hanyalah 21,988 dos dan dua hari selepas itu ia tidak mencapai bilangan 100,000 sehari,” katanya.

Menggesa CITF supaya menyediakan laporan

Yeo menggesa CITF supaya menyediakan laporan kadar vaksinasi purata tujuh hari bagi memberi gambaran lebih realistik tentang keadaan di lapangan.

(GRAF: Kadar Vaksinasi Harian Malaysia (dos/hari) pada Mei)Beliau berkata, Khairy perlu jelas mengenai tarikh pada bulan Jun kerajaanmenjangka akan mencapai kadar vaksinasi harian sebanyak 150,000 dos.

“Kita perlukan lebih banyak tindakan segera diambil di lapangan. Ini bukan perang tajuk berita. Kita berperang dengan virus sebenar yang menuntut ukuran yang mewakili hasil sebenar di lapangan,” katanya.

Terdahulu Khairy mengumumkan bahawa Malaysia akan memperoleh hampir 16 juta dos vaksin Covid-19 menjelang Julai.

Beliau berkata, ini termasuk 12 juta dos vaksin Sinovac, 2.2 juta dos vaksin Pfizer-BioNtech dan 1.2 juta dos vaksin AstraZeneca.Dengan sampainya vaksinitu ke negara ini kata Khairy, kadar vaksinasi dijangka meningkat kepada 150,000 suntikan sehari pada Jun.

Dalam pada itu Menteri Kesihatan Dr Adham Baba berkata, 1,860,864 lagi individu telah menerima dos pertama vaksin Covid-19, menjadikan jumlah vaksin yang diberi sebanyak 2,913,009.

Beliau berkata, lima negeri yang mencatatkan angka penerimaan vaksin tertinggi ialah Selangor (139,427), Sarawak (109,934), Perak (97,558), Kuala Lumpur (94,399) dan Johor (92,231). FMT

Henti beri gambaran indah mengenai kadar vaksinasi negara – Yeo Bee Yin

 


Baca Artikel Menari

Layari Laman Facebook MYKMU NET


 

Boleh pilih vaksin melalui MySejahtera – Khairy

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker