Miss Universe Malaysia Berpakaian Seluruh KampungPada hari Jumaat, 14 Mei, semasa kategori Pakaian Nasional untuk Pertandingan Miss Universe ke-69 di Hollywood, Florida, Miss Universe Malaysia 2020 Francisca Luhong James datang berpakaian sebagai kampung

Dipanggil ‘Kampungku’, gaun itu, yang diterjemahkan menjadi ‘kampung saya’, diilhami oleh rumah-rumah kampung Melayu tradisional yang menghiasi pemandangan di kampung-kampung dan kawasan luar bandar di seluruh Semenanjung Malaysia.

Francisca, yang merupakan penduduk asli Dayak dengan akar yang kaya dalam keturunan Kayan-Kenyah-Iban, ingin membangkitkan rasa nostalgia melalui pakaian yang juga berfungsi sebagai peringatan kuat bagi permulaan yang sederhana.

Imej dari PhilSTAR L! Fe

Imej melalui PhilSTAR L! Fe

Imej dari Insider

Imej melalui Orang Dalam

Beratnya 45kg, gaun itu menampilkan rumah 3D lengkap dengan ayam replika, pohon kelapa, dan topi kepala dalam bentuk basikal.

Kostum dan penutup kepala memerlukan masa tiga bulan untuk disiapkan.

Sebenarnya, ketika Francisca muncul di atas panggung, memikat alat yang mengagumkan, penyiar, terpesona olehnya, tidak dapat menahan dirinya untuk berima dengan “dia mencari mahkota, dan berpakaian seperti kota”

Orang Sarawak berusia 25 tahun itu mengambil Instagramnya untuk berkongsi klip dari penampilannya.

Pada masa penulisan, klip tersebut menjadi viral dengan hampir 200,000 tontonan dan lebih dari 2,500 komen.-Seismik

Miss Universe Malaysia 2020 Tampilkan ‘Kampungku’, Indonesia Pula ‘Si Komodo’!Leave a Reply

Your email address will not be published.