Lelaki ditahan merokok di khalayak ramai, diberi tazkirah — MYKMU.NET

Lelaki ditahan merokok di khalayak ramai, diberi tazkirah

Sebaran :

Lelaki ditahan merokok di khalayak ramai, diberi tazkirah

SANDAKAN: Lelaki ditahan merokok di khalayak ramai, diberi tazkirah di lokasi kejadian selepas didapati merokok dan tidak berpuasa dalam Operasi Ramadan di Pusat Bandar Sandakan, pada Isnin.

Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Penguat Kuasa, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS), Abdul Razak Hamdin berkata, pihaknya yang membuat rondaan terserempak dengan lelaki itu yang dilihat sedang merokok di kawasan awam.

Menurutnya, pasukan penguat kuasa cuba memeriksa lelaki berkenaan sedang merokok dan tidak berpuasa, namun dia cuba melarikan diri.
Lelaki itu bagaimanapun berjaya ditahan tidak lama kemudian.

Pemeriksaan lanjut mendapati lelaki itu merupakan seorang Islam dan mengakui tidak berpuasa.

Susulan itu, anggota penguat kuasa JHEAINS memberikan tazkirah di lokasi kejadian dan memberikan kefahaman bahawasanya berpuasa adalah kewajipan kepada semua umat Islam.“Kami telah menasihati individu tersebut supaya tidak merokok di khalayak ramai, begitu juga makan dan minum,” katanya.

Operasi itu turut dijalankan di lokasi pembelian nombor ekor di mana lebih lapan premis terbabit diperiksa.

“Alhamdulillah hari ini kita tiada data tangkapan. Bagaimanapun, umat Islam dinasihatkan agar menghormati bulan Ramadan dan tidak membeli nombor ekor ataupun berjudi kerana ia salah dari segi hukum syarak dan enakmen sedia ada,” tegasnya.

Jelas Abdul Razak, pihaknya akan meningkatkan rondaan dari semasa ke semasa.Baca juga : https://mykmu.net/2020/11/26/kerajaan-sudah-tukar-kenapa-tak-boleh-merokok/

Sila like FB MYKMU

Kerajaan sudah tukar, kenapa tak boleh merokok?


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: