Malaysia, Singapura guna teknologi blok rantai untuk sijil vaksinasi

Sebaran :


Sijil vaksinasi digital Malaysia dan Singapura dilindungi teknologi keselamatan blok rantai (blockchain) selain dilengkapi ciri mengesan kelompok botol vaksin yang tepat untuk kegunaan inokulasi.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata demikian dalam kiriman terbaru di Facebooknya mengenai perkara dibincangkan dalam pertemuan dengan Menteri Luar Singapura Dr Vivian Balakrishnan di Putrajaya, semalam.

“Saling boleh kendali antara sistem pensijilan digital yang digunakan kedua-dua negara sangat penting terutama bagi memastikan piawaian ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) dan negara-negara lain,” katanya.

Kedua-dua menteri juga membincangkan mengenai rancangan imunisasi kebangsaan masing-masing dan pertukaran amalan terbaik serta pengiktirafan dan perakuan sijil vaksinasi bagi tujuan pembukaan sempadan.



Dr Balakrishnan mengadakan lawatan kerja dua hari ke Malaysia bermula semalam.

Semalam, beliau turut mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bertemu rakan sejawatannya Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Dr Balakrishnan juga dijadual bertemu Menteri Kanan – Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini. BERNAMA

Sijil Vaksinasi Pintar untuk yang sudah disuntik


Sebaran :

Leave a Reply