Dia bukan ‘whistleblower’ – KPNSebaran :


Kuala Lumpur: Individu yang dipanggil polis untuk diambil keterangan berhubung dakwaan kakitangan Setiausaha Kerajaan (SUK) Kelantan cuba memotong barisan sebagai penerima awal suntikan vaksin Covid-19, bukanlah pemberi maklumat.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, sebaliknya individu berkenaan dipanggil kerana polis ingin mengetahui daripada mana dia memperoleh sumber maklumat sedemikian berdasarkan apa yang dipaparkan di laman Twittternya.

“Maka polis panggil individu berkenaan dan mengambil tindakan ke atas ciapan Twitter yang dikongsinya dan dia juga bukan whistleblower (pemberi maklumat).“Saya kalau ada pemberi maklumat beri info berkenaan kes ini (cubaan potong barisan ambil vaksin Covid-19) saya akan pertahankan dia (pemberi maklumat),” katanya kepada Bernama.

Abdul Hamid menegaskan individu berkenaan juga bukan suspek kerana suspek adalah untuk seseorang yang disyaki melakukan kesalahan jenayah atau terbabit dengan pertuduhan.

Beliau berkata, penggunaan perkataan ‘suspek’ bagi individu yang dipanggil untuk diambil keterangan boleh menimbulkan salah faham sekali gus menyebabkan kebimbangan kepada orang awam untuk memberi maklumat kerana dikhuatiri akan disiasat.“Orang ramai jangan bimbang untuk jadi pemberi maklumat kerana keselamatan dan maklumat diri anda dilindungi serta tidak akan didedahkan,” katanya.

Abdul Hamid berkata, beliau amat mengalu-alukan sekiranya ada pemberi maklumat yang ingin memberi maklumat berhubung kegiatan jenayah.

Pada 3 Mac, Pegawai Khas Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Mohamad Taufik Ramli membuat laporan polis berhubung penyebaran maklumat di media sosial kononnya ‘200 ahli SUK Kelantan’ cuba memotong barisan sebagai penerima vaksin Covid-19. HMIni maklumat yang perlu dan tak perlu diberi ketika melalui ‘Sekatan Jalan Raya’


Sebaran :


Leave a Reply